PREDLOŽENA USPOSTAVA SUDA ZA LJUDSKA PRAVA ZA KOSOVO

Povjerenstvo iz Venecije Vijeća Europe u petak je objavilo kako je predložilo uspostavu suda za ljudska prava za Kosovo, u nedostatku ikakvog međunarodnog mehanizma nadležnog za to područje.

"Kosovom su od 1999. upravljale mnoge međunarodne organizacije, među kojima UN, OESS i NATO, koje ne potpadaju pod pravosudne postupke za kršenje ljudskih prava", stoji u priopćenju povjerenstva koje su činili stručnjaci za ustavno pravo.

Ocjenjujući da su Kosovu "potrebni neovisni mehanizmi za kontrolu i poštovanje ljudskih prava", povjerenstvo predlaže "stvaranje suda za ljudska prava" i što bržu uspostavu "konzultativnih tijela neovisnih pravnika" za UNMIK i KFOR "u cilju dovršavanja zaštite koju već nudi posebno ured javnog pravobranitelja na Kosovu".

Misija UN na Kosovu (UNMIK) nije u nadležnosti Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koji europskim građanima omogućuje podizanje parnica protiv država koje krše ljudska prava, ako su te države potpisale Europsku konvenciju za ljudska prava.

Prijedlog povjerenstva trebao bi u Ujedinjenim narodima iznijeti glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis tijekom posjeta idućeg tjedna, priopćeno je iz ureda VE za odnose s javnošću.

(Hina) xdam ysb

Pročitajte više