Predsjednica Sindikata trgovine iznenađena odlukom Ustavnog suda, no ne odustaje od borbe

PREDSJEDNICA Sindikata trgovine Hrvatske Ana Knežević izjavila je danas da je odluka Ustavnog suda o ukidanju zabrane rada trgovina nedjeljom iznenađujuća, te najavila da sindikat ne odustaje od svoje borbe.

"Ako je točno da je Ustavni sud ukinuo cijeli Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini mogu reći da smo iznenađeni i da nismo očekivali takvu odluku", kazala je Knežević novinarima u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Ustavni sud odluku o ukidanju zabrane donio je s osam glasova za i pet protiv, a sama odluka stupit će na snagu danom objave u Narodnim novinama.

Knežević kaže kako iznenađuje ukidanje cjelokupnih izmjena, jer je od članaka koje je osporavalo sedam trgovačkih lanaca osnove za ocjenu ustavnosti možda moglo biti jedino kod odredbe o 200 četvornih metara, što bi moglo diskriminirati ostale poduzetnike.

Prema toj odredbi nedjeljom su mogle raditi samo trgovine koje imaju do 200 četvornih metara poslovnog prostora i prodaju pretežno prehrambene proizvode, te one koje su za to dobile dozvolu.

Za ostale članke za koje je sedam lanaca navodilo da su osnov za ocjenu ustavnosti mi nismo našli elemenata, kaže Knežević.

No, sindikat neće odustati od borbe za zaštitu prava radnika u trgovini. "Neka se to stavi na ekonomsku osnovu - tko može nedjeljom raditi, tko može uredno platiti radnike i osigurati im dan tjednog odmora neka i radi", kazala je Knežević podsjetivši da će idućega mjeseca biti deset godina kako se sindikati bore za ograničavanje rada nedjeljom.

Najavila je da će Sindikat trgovine Hrvatske zajedno sa sindikatima trgovine šest susjednih zemalja - Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Austrije i Njemačke - za 1. svibnja istaknuti plakat istog teksta "Ograničimo rad nedjeljom".

Ti su sindikati usvojili apel protiv rada nedjeljom koji je upućen EU, sa zahtjevom da se odredi nedjelja kao dan tjednog odmora tijekom kojega će raditi samo ono što je prijeko potrebno.

Apel je upućen i Svetoj Stolici, kazala je Knežević podsjetivši da je i Ivan Pavao II. prilikom izrade prijedloga Ustava EU upozorio da u njemu treba stajati odredba o nedjelji kao slobodnom danu.

Nasuprot njoj, predsjednik novoosnovane Konfederacije hrvatske industrije i trgovine Ivan Paradžik smatra da je odluka Ustavnog suda pozitivna za hrvatsko gospodarstvo.

Odluka potvrđuje da je zakon donesen brzopleto i nesmotreno, te govori o pogubnosti takvog donošenja zakona, kaže Paradžik ističući kako je vrijeme da se u Hrvatskoj počne raditi na osnovu zakona koji kvalitetno reguliraju gospodarske i radne odnose.

Pročitajte više