Predsjednik Mesić doputovao na Ohrid na skup UNESCO-a

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić doputovao je u četvrtak poslije podne na Ohrid gdje će u petak početi dvodnevni forum jugoistočne Europe o dijalogu među civilizacijama, kojemu su domaćini makedonski predsjednik Boris Trajkovski i direktor UNESCOa Koichiro Matsuura.

Odmah po dolasku hrvatski predsjednik počeo je sastanak sa svojim makedonskim kolegom Borisom Trajkovskim.

Na forumu će sudjelovati još šest predsjednika iz regije: albanski Alfred Mosiu, Borislav Paravac iz Bosne i Hercegovine, bugarski Georgi Parvanov, mađarski Ferenc Madl, Svetozar Marović iz Srbije i Crne Gore te Janez Drnovšek iz Slovenije, uz vjerske vođe, stručnjake i predstavnike civilnoga društva.

Svrha je skupa, kroz projekte iz UNESCO-ova područja djelatnosti - znanosti, kulture i obrazovanja - promicati dijalog i suradnju kako bi jugoistok Europe, nakon sukoba potkraj prošlog stoljeća, postao regija stabilnosti kojoj je raznolikost bogatstvo i prednost.

Predsjednik Mesić trebao bi navečer prisustvovati svečanom otvaranju 42. Struških večeri, međunarodnog festivala poezije. Lanjski laureat, dobitnik Zlatnog vijenca, bio je upravo književnik iz Hrvatske Slavko Mihalić, koji je tada Strugu nazvao svjetskim centrom poezije i mostom koji ujedinjuje svjetove.

Grad Ohrid, smješten na obali istoimenog jezera, jedno od najstarijih naselja u Europi, sagrađen između 7. i 19. stoljeća, uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine 1979. godine.

U njemu je najstariji slavenski manastir (Sv. Pantelejmon), a najveća mu je dragocjenost zbirka s više od 800 ikona bizantskog razdoblja nastalih između 11. i 14. stoljeća, koja se smatra najvažnijom u svijetu nakon one koju posjeduje moskovska galerija Tretjakovska.

Pročitajte više