Predsjednik Mesić na svečanoj sjednici osječkog Gradskoga vijeća

SVEČANOM sjednicom Gradskog vijeća, kojoj je nazočan bio i predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, u Osijeku je danas obilježen Dan grada, 2. prosinca, u spomen na 2. prosinca 1786., kada su se četvrti Tvrđa, Gornji i Donji grad ujedinile u jedinstvenu gradsku cjelinu.

Osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić istaknuo je kako se gradska uprava uvijek zalagala za radikalnu decentralizaciju lokalne uprave i samouprave, a da je sadašnje stanje na tom području "nepodnošljivo i isključivo u funkciji produbljivanja razlika između bogatih i siromašnih krajeva Hrvatske".

Pozdravljajući okupljene na sjednici, predsjednik Mesić je rekao kako je Osijek u svojoj povijesti prolazio razdoblja razvoja i kriza te da se stagnacija nakon razaranja u Domovinskom ratu može prevladati "ako dobijemo regulativu koja će privući kapital i nove tehnologije, da bi se otvarala nova radna mjesta u proizvodnji".

"Kapital danas dolazi u banke, hotele i velike tvrtke, ali ne i u proizvodnju. Hrvatska se mora okrenuti ka proizvodnji te od izrazito uvoznog ka izrazito izvoznom gospodarstvu", rekao je predsjednik Mesić.

Ocijenio je kako gospodarska stagnacija u Hrvatskoj nije uzrokovana samo agresijom, nego i pogrešnom primjenom modela privatizacije u kojoj se, kako je rekao, "umjesto modernog menadžmenta tražilo 200 bogatih obitelji koje će tobože pokrenuti Hrvatsku, ali su, kako drži, "pokrenule kapital u svoje džepove".

"Moramo se okrenuti budućnosti i demokraciji. Ako ne zaštitimo jednog čovjeka, nismo zaštitili nikoga. Svaki građanin ima pravo na svoje građansko dostojanstvo te zaštitu svojih prava i interesa i svatko tko ga ugrožava mora otići", dodao je Mesić.

Uz dodjelu gradskih priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama osječko Gradsko vijeće počasnim je građaninom Osijeka proglasilo filmskog djelatnika i producenta Branka Lustiga.

U obrazloženju odluke navodi se kako je Lustig, koji je rođen u Osijeku 1932. godine, uz dvije nagrade "Oscar" Američke filmske akademije - za rad na filmovima "Schindlerova lista" Stevena Spielberga te "Gladijator" Ridleya Scotta, te brojna druga priznanja, najuspješniji hrvatski filmski djelatnik svih vremena.

Nakon svečane sjednice predsjednik Mesić je na upit novinara hoće li se danas sastati s premijerom Ivom Sanaderom i o čemu će razgovarati, izjavio kako će s premijerom Sanaderom tijekom dana razgovarati telefonski, te da će se naći ako, s obzirom na obveze njih obojice, pronađu vremenski prostor za sastanak.

Dodao je kako predsjednik i premijer "uvijek imaju o čemu razgovarati", a da s obzirom na medijska izvješća "tema ima dosta".

Na novinarski upit je li spreman razmotriti povlaćenje svoga potpisa s odluke o smjeni ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka, Mesić je kazao kako je "novinarka Helena Puljiz ispričala svoju priču" te kako nema razloga da joj ne vjeruje, a da služba "nema pravo ni na kakvu priču, nego mora imati dokaze".

"Oni nemaju ni jednog dokaza, što znači da su u sukobu s podzakonskim aktom, a pravilnici su podzakonski akti. Pogriješili su jer su zloupotrijebili svoju poziciju i zato moraju biti sankcionirani.

Da je šef službe sankcionirao one koji su to radili, bilo bi vjerojatno sve u najboljem redu, ali pošto to nije učinio, jasno je da on snosi odgovornost", ocijenio je Mesić.

"Izgleda da neki nisu shvatili da želimo živjeti u demokratskom okruženju gdje je svaki čovjek zaštićen u svojim pravima. Kada su ugrožena prava jednog čovjeka, ugrožena su prava svih. To moramo spriječiti u začetku i tu nema nikakvih kompromisa", dodao je Mesić.

Predsjednik Republike svoj će boravak u Osijeku nastaviti posjetom Udruzi nezaposlenih, Centru za poduzetništvo te Slavonskom tamburaškom društvu "Pajo Kolarić".

Poslijepodne Mesić će biti nazočan tribini sa studentima i profesorima osječkoga Sveučilišta u Multimedijalnom centru osječkoga Studentskog centra, a svoj će posjet Osijeku zaključiti obilaskom Doma za starije i nemoćne osobe.

Pročitajte više