Predsjednik Mesić u službenom posjetu San Marinu

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u ponedjeljak ujutro u jednodnevni uzvratni službeni posjet Republici San Marino, gdje će se sastati s najvišim dužnosnicima te zemlje koja slovi kao najstarija postojeća republika na svijetu.

Predsjednik Mesić dočekan je uz najviše državničke počasti, a odmah po dolasku počeo je susret službenih izaslanstava dviju zemalja.

Hrvatski predsjednik sastat će se tijekom posjeta sa svojim domaćinima, državnim poglavarima Republike San Marino, kapetanima regentima Giuseppeom Arzilliem i Robertom Raschiem, a potom i sa članovima vlade.

Tom će prilikom, kako se očekuje biti potpisan i sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između dvije zemlje.

Hrvatska i San Marino njeguju bliske prijateljske veze koje datiraju još iz vremena prije službene uspostave diplomatskih odnosa 1993. Prema predaji, ova treća po redu najmanja europska država, nastala početkom 4. stoljeća, za svog je utemeljitelja imala klesara Marina s otoka Raba. San Marino i Rab potpisali su još 1968. zajedničku Povelju o bratimljenju. Kapetani regenti boravili su u službenom posjetu Hrvatskoj u rujnu 2002. a 2004. ponovno su, zajedno s predsjednikom Mesićem, posjetili Rab.

San Marino se u 12. stoljeću spominje kao teritorij s vlastitom upravom, a papa Urban VIII. priznaje ga u 17. stoljeću kao neovisnu državu, čiju državnu samostalnost potvrđuje konačno i Bečki kongres 1915.

Državica sa svojim velikim susjedom Italijom dijeli zajednički jezik te carinsku i monetarnu uniju, no još uvijek koristi latinski prilikom službenog ustolićenja državnih poglavara.

San Marino je bio među prvim zemljama u svijetu koje su priznale samostalnu Hrvatsku, učinivši to samo dan poslije Vatikana.

Pročitajte više