Predsjednik Mesić u zabiokovlju pustio u rad novu vodovodnu mrežu

PREDJEDNIK Republike Stjepan Mesić za današnjeg je posjeta općini Zagvozd i gradu Vrgorcu pustio u rad novu vodovodnu mrežu za 80 domaćinstava u mjestu Župa u općini Zagvozd vrijednu 5,5 milijuna kuna.

Predsjednik se u pratnji splitsko-dalmatinskog župana Krune Peronje i direktora Hrvatskih voda Jakše Marasovića sastao s općinskim i gradskim čelnicima tih mjesta. U izjavi za novinare

pohvalio je dosadašnja postignuća i ulaganja u infrastrukturne projekte u tom kraju, naglasivši kako to ne bi bilo moguće bez kvalitetne suradnje njihova stručnog vodstva s državnim ustanovama, posebno s Hrvatskim vodama i HEP-om.

Predsjednik Mesić je posebno istaknuo važnost koju će za razvoj tog dijela Hrvatske i cijelu Dalmatinsku zagoru imati dovršenje izgradnje Jadransko-jonske autoceste. O tome je predsjednik razgovarao i za posjeta Grčkoj, koja, kako je rekao, želi što prije početi graditi autocestu na svom teritoriju, a tako razmišljaju i Albanija i Crna Gora. Autocesta će omogućiti aktiviranje svih potencijala u ovome kraju, a zakonskom regulativom omogućit će se i otvaranje gospodarskih i proizvodnih zona, te veći dolazak stranih ulagača u proizvodnju.

Hrvatska se mora, poručio je, okrenuti proizvodnji i izvozu, i nadam se da će to shvatiti i buduća vlast jer samo tako može se postići veći standard. U ovome kraju posebno je važna izgradnja tunela kroz Biokovo kod Zagvozda i kod Vrgorca. Time će se na samo nekoliko kilometara skratiti putovanje s obale, odnosno iz Baške Vode i Drvenika do Zabiokovlja, a turistički djelatnici i s obale i iz unutrašnjosti od toga će imati goleme koristi, izjavio je.

Na upit da komentira naslov u lokalnom listu "Makarskoj kronici" "Makarska odbila ugostiti Mesića", predsjednik je odgovorio da to prvi put vidi te kako nikakav poziv za posjet Makarskoj nije dobio. Dodao je da će se rado odazvati i posjetiti Makarsku ako ga pozovu.

Na kraju je u šali kazao kako mu je za posjeta Delfima u Grčkoj proročica Pitija otkrila tko će pobijediti na izborima, ali da to ne smije reći. Dosadašnji tijek predizborne kampanje u koju se, kako je izjavio, kao predsjednik nije uključio, Mesić je ocijenio korektnim unatoč nekim grubim i uvredljivim ispadima. Pozvao je građane da izađu na izbore i izaberu one za koje drže da mogu riješiti njihove probleme.

Predsjednik se putem za Vrgorac zaustavio pokraj spomen-ploče Napoleonove ceste, naglasivši važnost prometnog povezivanja i u to doba. U Vrgorcu je predsjednik Mesić posjetio Mesnu industriju braće Pivac. U razgovoru s vlasnicima istaknuo je važnost osvajanja tržišta na prostorima bivše Jugoslavije, jer na tom tržištu naše tvrtke imaju prednost i mogu najlakše izvoziti. U hotelu Prvan u Vrgorcu predsjednik je popio kavu s građanima, a s vlasnikom se hotela slikao ispred slike njegova pretka vojvode Prže Prvana. Pred rodnom kuće Tina Ujevića u Vrgorcu predsjednik je polaganjem logorova vijenca odao počast tom hrvatskom velikanu. I u Zagvozdu i u Vrgorcu predsjednika je Mesića na ulicama pozdravilo mnoštvo građana.

(Hina) dstr vkn

Pročitajte više