Predsjednik stranke u Kongu dobio otkaz zbog izmišljanja ministra

IZMIŠLJANJE političke ličnosti navodno se obilo o glavu predsjedniku kongoanske stranke Unafec, nakon skandala s "fantomskim ministrom", koji zadnjih dana "zabavlja" Demokratsku Republiku Kongo.

Skandal je počeo prošli tjedan kad je čovjek kojeg je premijer Antoine Gizenga imenovao ministrom trgovine, 34-godišnji Andre Kasongo Ilunga, dao otkaz prije nego što je zauzeo fotelju.

Razlozi ostavke su proglašeni tajnima od strane Unafeca, stranke lojalne novoizabranom predsjedniku Josephu Kabili. No, novinari su pokušali naći Ilungu, ali rečeno im je da je on dao otkaz u stranci. Ilunga, čini se ne postoji.

Pretpostavka je da je predsjednik Unafeca, Honorius Kisimba Ngoy, izmislio Ilungu kao kandidata za ministra. Nadao se da će on kasnije zasjesti na to mjesto. Ali, Gizenga je Ilungu imenovao ministrom, i tu su počeli ogromni problemi.

Da stvari budu smješnije, u odsustvu ministra se našlo nekoliko ljudi s prezimenom Ilunga koji su pokušali zauzeti mjesto ministra. Kisinga i dalje tvrdi da Ilunga postoji, samo ga očigledno ne može producirati.

Rezultat toga je da je Kisinga zamijenjen s mjesta predsjednika Unafeca na nacionalnoj konvenciji te stranke. Zajednička deklaracija te stranke, koju je prenio francuski AFP, kaže da je Kisinga pokazao "neodgovorno i neprihvatljivo ponašanje predlaganjem ministra koji ne postoji i za kojega nitko u stranci ne zna".

Stranka se nada da će tako dobiti mogućnost popuniti to mjesto nekim iz svojih redova, ali vidjet će se hoće li premijer biti blagonaklon nakon ovakvog debakla.

Premijer je pokrenuo istragu i kaže da neće prihvatiti ostavku dok ju ne uruči sam Ilunga. To bi, doduše, moglo biti malo teže.

J.D.

Pročitajte više