Predsjednik Venezuele pristaje na referendum o smjeni

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez spreman je na referendum o smjeni nakon što je izborno vijeće objavilo da su njegovi protivnici prikupili dovoljan broj potpisa.

Nacionalno izborno vijeće objavilo je kako prvi rezultati pokazuju da je oporba prikupila dovoljan broj potpisa za organiziranje referenduma.

Oporbeni vođe ocijenili su da su ti rezultati velika pobjeda u njihovu nastojanju da smijene Chaveza s dužnosti predsjednika nakon više od dvije godine često grubih političkih sukoba.

"Unatoč svim zaprekama... uspjeli smo", rekao je Enrique Mendoza iz oporbene koalicije pozivajući izborno vijeće da poštuje već prije određen datum održavanja referenduma, 8. kolovoza.

Chavez je, dok su se tisuće njegovih pristaša okupljale ispred predsjedničke palače, rekao kako prihvaća izazov. Na dužnost predsjednika prvi put je izabran 1998., a zatim ponovno 2000.. Njegovi ga protivnici optužuju da je manipulirao izbornim dužnosnicima i sucima pokušavajući spriječiti referendum.

Većina prijašnjih ispitivanja javnog mišljenja pokazala je da će predsjednik izgubiti na referendumu, ali on je odbacio tu mogućnost.

(Hina) xdgk ydgk

Pročitajte više