Predsjedništvo SSSH-a odbilo inicijativu o provjeri povjerenja Juriću

PREDSJEDNIŠTVO Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) odbilo je danas inicijativu Sindikata tekstilaca koji je predložio provjeru povjerenja predsjedniku te središnjice Davoru Juriću.

Predsjedništvo SSSH-a na današnjoj izvanrednoj sjednici nije prihvatilo taj prijedlog Sindikata tekstilaca, no sam Jurić je najavio da će ga, koristeći svoje ovlasti, uvrstiti u dnevni red iduće sjednice Vijeća SSSH.

Voditelj SSSH-ovog odjela za informiranje Hašim Bahtijari rekao je Hini da će se do kraja ovoga tjedna znati kada će biti održana sjednica Vijeća.

Sindikat tekstilaca, koji okuplja 24.000 članova, zatražio je provjeru povjerenja Juriću optužujući ga da sustavno odbija raspravu o novom modelu financiranja i ustroja SSSH, iako Savez tone u sve dublju financijsku krizu.

U Sindikatu tekstilaca smatraju također da su rezultati referenduma o izmjenama ZOR-a dovoljan razlog za Jurićevu smjenu, jer se velika većina članova, suprotno Jurićevom stajalištu, izjasnila protiv predloženih izmjena.

Još jedan sindikat udružen u SSSH, Sindikat poljoprivrede koji okuplja 39.000 članova, nezadovoljan je Jurićevim postupcima u vezi pregovora o ZOR-u.

Sindikat poljoprivrede optužuje Jurića da ne poštuje Programsku deklaraciju s kongresa SSSH, jer se nije dovoljno angažirao na sprečavanju izmjena ZOR-a. Stoga traži Jurićevu ostavku, ali taj zahtjev još nije službenu predao središnjici.

Na kongresu SSSH održanom u prosincu 2002. Jurić je tijesnom većinom, nakon dva kruga glasovanja, pobijedio svoju protukandidatkinju Anu Knežević, predsjednicu Sindikata trgovine, pa bi najnoviji događaji mogli dovesti do raskola u najvećoj sindikalnoj središnjici.

Pročitajte više