Predstavljanje hrvatske književnosti na Danima Vlade Gotovca u Rimu

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) i Institut Vlado Gotovac organiziraju 27. studenoga u Rimu Dane Vlade Gotovca na kojima će biti predstavljena suvremena hrvatska književnost. L

Kako je priopćeno iz HDP-a, u Rimu u kojemu je 2000. godine umro Vlado Gotovac, nastupit će Željka Čorak, Jozefina Dautbegović, Boris Dežulović, Robert Perišić i Claudio Ugussi. Pridružit će im se Enzo Bettiza, Inoslav Bešker te Predrag Matvejević, potpredsjednik Društva koji će ujedno i voditi nastup.

Očekuje se i dolazak hrvatskoga pisca talijanskoga jezika Ivana Paulette iz Pule, a Nebojša Borojević, voditelj kazališta Daska i međunarodno renomirani kazališni umjetnik, recitirat će stihove Vlade Gotovca.

"Nastojat će se podvući značaj hrvatskih pisaca koji pišu na talijanskom jeziku, odnosno, onih koji se bave prijevodima, kao u slučaju Željke Čorak, koja svojim ukupnim radom kao književnica, povjesničarka umjetnosti i prevoditeljica djeluje kao most između hrvatske i talijanske kulture", navodi se u priopćenju.

Društvo tiska i posebnu brošuru o autorima na talijanskom jeziku i prigodni plakat. Inicijativu za te dane dala je Simona Gotovac i Predrag Matvejević, koji djeluju kao sveučilišni profesori u Rimu.

Ovo je drugo predstavljanje pisaca u metropolama Europske unije, nakon što je to upriličeno u Berlinu. Nastup će se održati u jednoj od najuglednijih rimskih kulturnih institucija, Fondazione Basso, a pokrovitelj je veleposlanik Republike Hrvatske u Rimu, navodi se, uz ostalo, u priopćenju.

(Hina) xmb/pp yaz

Pročitajte više