Predstavljen "Katalog rukopisa ostavštine Miroslava Krleže" i "Zbornik s okruglog stola krleža 2001."

Kad se početkom devedesetih pokušavalo prevrednovati Krležino djelo, zahvaljujući hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i Zlatku Vitezu, Krleža je ostao zastupljen na hrvatskim pozornicama, izjavio je Velimir Visković na današnjem predstavljanju "Kataloga rukopisne ostavštine Miroslava Krleže" i "Zbornika s Okrugloga stola Krleža 2001." u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (NSK).

O Katalogu i Zborniku govorili su voditelj Zbirke rukopisa i starih knjiga u NSK Ivan Kosić, ravnatelj Leksikografskoga zavoda "Miroslav Krleža" Vlaho Bogišić i Velimir Visković.

Istodobno o Krleži su prigodno govorili glavni ravnatelj NSK Josip Stipanov, nasljednik Krležine ostavštine Krešimir Vranešić i predsjednik HAZU-a Ivo Padovan.

Kosić je istaknuo kako su Zoran Kravar, Bogišić i Visković uz pomoć Krležina bibliografa Davora Kapetanića razvrstali i pospremili građu u tzv. mape, odnosno male kartonske kutije.

Građa je podijeljena u tri skupine, a sastoji se od rukopisa Krležinih djela svrstanih u 138 mapa, korespondencije razdijeljene na Krležina pisma drugima, pisma drugih Krleži, pisma Beli Krleži i njezina pisma drugima te ostala pisma, a sve razdijeljeno u 107 različitih mapa, te skupina dokumenata u koju spadaju njihovi osobni dokumenti, fotografije, računi, pozivnice, preslici, osmrtnice, građa drugih autora u Krležinoj ostavštini i drugo, a sve svrstano u 106 posebnih mapa.

Stipanov je rekao kako su izradbom i objavljivanjem Kataloga obavljene sve obveze iz ugovora koji je NSK potpisala s darovateljem Krležine ostavštine Krešimirom Vranešićem.

Vranešić je pozvao sve imatelje dijelova pisane Krležine ostavštine da je predaju Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici kako bi na jednom mjestu i pod jednakim uvjetima bila svima dostupna za proučavanje.

"Imamo ovaj Katalog", rekao je Bogišić i dometnuo kako je sretan što mu je "pripala privilegija napisati predgovor toj knjizi".

"Na početku novoga milenija mi smo stvorili daljnje mogućnosti za čitanje Krležina opusa", rekao je Visković, govoreći o "Zborniku" u kojem su objavljeni radovi s okrugloga stola.

U "Zborniku" čiji su nakladnici Nacionalna i sveučilišna knjižnica i Leksikografski zavod objavljeni su prilozi Stipanova, Kravara, Frangeša, Flakera, Goluba, Lasića, Matvejevića, Donata, Karpatskyja, Batušića, Milanje, Brešića, Nemeca, Viskovića i Bogišića.

Josip Stipanov ispunjavajući odredbe ugovora uručio je tiskani Katalog predstavnicima HAZU, Društva hrvatskih književnika, Hrvatskoga društva pisaca i Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" koji je uz to dobio i preslike Krležinih "marginalija" pisanih tijekom rada na enciklopediji.

Pročitajte više