PREDSTAVLJEN PROJEKT "MEDIJSKO UMREŽiVANJE U REGIJI BUDUĆNOSTI"

Projekt "Medijsko umreživanje u regiji budućnosti", kojem je cilj povezati medije i medijske stručnjake s područja južne Austrije, zapadne Madžarske, gornje Italije, Slovenije i Hrvatske, predstavljen je danas u Novinarskom domu u Zagrebu.

Projekt pod nazivom "Media Cluster" osnovala je predsjednica austrijske Savezne Republike Štajerske Waltraud Klasnic, a u njegovu otvorenju u ožujku ove godine u Grazu sudjelovali su i hrvatski medijski stručnjaci.

Po riječima člana Gornjeg doma austrijskog parlamenta Herwiga Hoeselea "Media Cluster" je od osnutka na Europski dan medija 30. ožujka okupio velik broj medijskih stručnjaka, a kao sljedeći korak planirana je izgradnja područnih mreža. Pri tomu se "Media Cluster" vidi kao davatelj raznih usluga, koji ujedno podupire i potiče ostale medijske projekte, dodao je.

Kao ciljeve projekta Hoesele je, osim medijskog povezivanja i jačanja medijskog prostora u navedenim regijama, istaknuo povezivanje stručnjaka te stručno usavršavanje i izobrazbu putem seminara i stručnih studija. Uz to projekt, kako je istaknuto, predviđa izgradnju regionalne baze podataka, zajedničko iskorištavanje gospodarskih i tehničkih mogućnosti, te ljudskih i financijskih izvora.

Kao jedan od prvih projekata u sustavu "Media Clustera" predstavljena su i dva međunarodna tečaja, koji će od svibnja sljedeće godine polaznicima omogućiti stjecanje naobrazbe za upravljačke poslove u medijima.

Medijsko umreživanje regija na današnjem je predstavljanju pozdravila i zamjenica hrvatskog ministra kulture Biserka Cvjetičanin.

Hrvatski medijski stručnjaci Stjepan Malović i Ante Gavranović na predstavljanju su održali kratke referate o obrazovanju novinara u jugoistočnoj Europi i mogućnostima hrvatskih medija s pristupom Europskoj uniji. Direktor Austrijskoga kulturnog instituta u Zagrebu Robert Szucich govorio je o kulturnoj suradnji s hrvatskim medijima, a direktor "Večernjeg lista" Klaus Schauer o iskustvima stranih izdavača u Hrvatskoj.

(Hina) am jn

Pročitajte više