PREDSTAVLJEN PRVI SVEZAK "LJETOPISA FRANJEVAČKOGA SAMOSTANA U ŠARENGRADU (1683.-1853.)"

Odjel za povijest Matice hrvatske predstavio je danas prvi svezak "Ljetopisa franjevačkoga samostana u Šarengradu (1683.1853.)", "Inventar iločkoga vlastelinstva 1886." i zbornik radova sa znanstvenoga skupa "Iločki statut 1525. godine i iločko srednjovjekovlje".

O knjigama iz srijemske povijesti govorili su povjesničari Stjepan Sršen, Ivica Jagodić, Josip Barbarić i Mato Batorović.

"Preuzvišeni gospodin ban barun Jelačić, na molbu mnogih ondje okupljenih, poduzeo je putovanje po Hrvatskoj i Slavoniji, ali je u Srijemu naišao na žalosne tragove slobode. Naime, ovdašnji pravoslavci, okupljeni na mnogim mjestima, nisu odustajali od poduzimanja otimačina i razbojstava te su katolicima upućivali različite prijetnje," piše u kronici Ljetopisa franjevačkoga samostana u Šarengradu 20. srpnja 1848.

Prvi svezak Ljetopisa (487 str.) objavljen je dvojezično na latinskom i hrvatskom jeziku.

Ljetopisu je nakladnik Franjevački samostan u Šarengradu, a za tisak ga je priredio Josip Barbarić, a uredio P. Budimir Cvitković.

Na kraju Ljetopisa su kazala osoba, mjesta, stvari i objašnjenja manje poznatih riječi i pojmova.

O "Inventru iločkoga vlastelinstva 1886. godine" kojeg je objavio Državni arhiv u Osijeku govorio je Stjepan Sršan.

On je istaknuo kako "Inventar" koji govori o organizaciji vlastelinstva važan za gospodarsku povijest, ali i kao izvor pokazuje državnopravnu pripadnost stare Srijemske županije Kraljevini Hrvatskoj.

O zborniku radova sa znanstvenoga skupa "Iločki statut 1525. godine i iločko srednjovjekovlje" koji je održan 2000. u Osijeku govorili su Mato Batorović i Ivica Jagodić.

(Hina) xmk ymc

Pročitajte više