Predstavljen "Ričnik Gacke Čakavšćine"

"Ričnik Gacke Čakavšćine" autora Milana Kranjčevića, prvi dijalektološki deskriptivni rječnik zavelebitske čakavštine na području Gacke, predstavljen je danas u Novinarskom domu u Zagrebu. L

"Ričnik Gacke Čakavšćine" ulazi u red najvećih dijalektoloških hrvatskih rječnika - na 1.200 stranica donosi 28.000 riječi, rečeno je prigodom predstavljanja. Rječnik govori ne samo o govoru Kompolja, već o njegovom životu i običajima.

Autor rječnika Milan Kranjčević rekao je kako ga je na pisanje rječnika potaknula kritika koju je dobila pjesnikinja iz Otočca Jadranka Prša - da piše na mrtvom jeziku. Čakavšćina Gacke nije mrtav jezik, istaknuo je Kranjčević.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić-Luce rekao je da je taj rječnik pokušaj da se jedno jezično blago sačuva. Čuvanjem jezičnog blaga čuva se i način života, odnosno rekonstruira oblik života etnosa u Gackoj dolini, rekao je Lučić.

Akademik Petar Šimunović istaknuo je da je "Ričnik Gacke Čakavšćine" spomenik nekadašnje prostrane, a danas sužene ličke čakavštine. Rječnik spada među najvrjednije spomenike kulturne baštine Hrvatske, jer čakavština je najstarije hrvatsko narječje, rekao je akademik Šimunović.

Rječnik je izdala katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke, uz potporu Vlade. Uredio ga je Milan Kranjčević, a recenzenti su Silvana Vranić i Iva Lukežić.

(Hina) xbma yaz

Pročitajte više