Predstavljen "Sic transit" Stijepe Mijovića Kočana

Zbirka putopisa "Sic transit" autora Stijepe Mijovića Kočana, koje je taj hrvatski književnik pisao gotovo četiri desetljeća, danas je svečano predstavljena u Matici hrvatskoj u Zagrebu, koja je i izdavač knjige.

Kako je sam autor objasnio, knjiga je trebala izići još devedesetih godina, ali je uoči Domovinskog rata "zapela" kod izdavača.

Putopisi iz Francuske, sa Suska te priče iz Kine nastajale su, po autorovu priznanju, iz spisateljske pobude i nadahnuća. Svi ostali rađeni su "za honorar" po narudžbi te se stoga i osjeća raspon od novinarskog putopisa do novele, kazao je.

Stijepo Mijović Kočan putnik je koji putuje da bi se vratio, a njegovi su putopisi čin kojim se moralno odužuje putovanju, ali i sebi, rekla je recenzentica Lidija Duić. Dodala je kako su pojedini segmenti njegovih putopisa u duhu Exuperyeva "Malog princa".

Stijepo Mijović Kočan najviše se bavio pjesništvom, a u putopisima se jasno osjeća da su neke poetske misli satkane od istog pjesničkog klupka, zaključila je Duić.

Dubravko Horvatić je rekao da o kvaliteti tih putopisa svjedoči i činjenica da je jedan od njih, "Valu od Konavala", uvrstio u Antologiju hrvatskog putopisa od 16. stoljeća do danas.

Stijepo Mijović Kočan rođen je 1940. u Đurinićima u Konavlima. Osim književnim, novinarskim i prosvjetnim radom bavio se i redateljskim poslom.

Objavio je knjige "Ispovjedaonica", "Ja odozdo", "Ta riječ", "Izravno u stroj", "Kronike kritike jezika" i druge.

Pročitajte više