Predstavljen treći broj "Ličke revije"

TREĆI broj "Ličke revije" koju izdaje ogranak Matice hrvatske Gospić danas je svečano predstavljen u Matici hrvatskoj.

Glavni i odgovorni urednik Ranko Šimić kazao je kako je riječ o jedinom ličkom časopisu za znanost, umjetnost i publicistiku, a cilj mu je da svojim postojanjem potakne znanstvenike, umjetnike i publiciste da malo više pišu o Lici.

Središnju temu trećeg broja "Ličke revije" obradio je gospićko-senjski biskup Mile Bogović, a riječ je o Memorijalnom centru i Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini.

Crkva hrvatskih mučenika, po riječima biskupa Bogovića, svojevrstan je spomenik Papi u našoj sredini koji će u nama neprestano buditi te plemenite težnje i osjećaje koje je probudio Papa svojim dolaskom, te ujedno jačati spremnost da se za drugoga izložimo na način kako su to činili brojni svjedoci vjere i čovječnosti.

U rubrici Znanost Julije Derossi piše o prvoj hrvatskoj tiskanoj knjizi Misalu iz 1483., Mato Marčinko obrađuje hrvatsku jeronimsku predaju, a Željko Holjevac piše o Gračacu na međi Like i Dalmacije.

U Reviji svoju poeziju objavljuju Marijana Rukavina-Jerkić i Mladen Kljenak, a prozu Ranko Šimić.

Rubrika Publicistika posvećen je auto-cesti kroz dolinu Gacke prema viđenju Srećka Božičevića, te ličkom tisku u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici iz pera Ane Tomljenović.

O nazivima ulica pišu Marija Kolak, Vesna Grahovac-Pražić i Grga Rupčić.

"Lička revija" donosi i niz književnih prikaza, izbor iz starih ličkih fotografija, te niz drugih zanimljivosti.

Pročitajte više