Predstavljen "Zbornik gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića"

"Zbornik gospićkosenjskog biskupa Mile Bogovića", u kojemu su objavljeni radovi 24 povjesničara koji nastavljaju ili se oslanjaju na Bogovićeva povijesna istraživanja, predstavljen je večeras u Rijeci.

Akademik Petar Strčić je, govoreći o tom zborniku, istaknuo kako je on izdan u povodu 65 godina života biskupa Bogovića te da mu je na taj način odana počast za zasluge u hrvatskoj historiografiji.

Podsjetio je i na Bogovićeva povijesna istraživanja odnosa Katoličke i Pravoslavne crkve na području sadašnje Hrvatske, posebno na području sjeverne Dalmacije te odnosa za vladavine Mletačke Republike na ovim prostorima.

Istaknuo je Bogovićevo duboko poznavanje povijesnih prethodnica sadašnje Gospićko-senjske biskupije, a to su Senjska, Modruška, Krbavska i Otočka biskupija kao i značajna istraživanja glagoljaštva.

Akademik Josip Bratulić naglasio je da je Bogović svojim istraživanjima rasvijetlio dio do sada skrivenih činjenica koje su utjecale na kasnija zbivanja, sve do današnjih dana.

Biskup Mile Bogović doktorirao je u Rimu, a radio e kao profesor na visokim školama te urednik teoloških i povjesničarskih časopisa. Imenovan je prvim gospićko-senjskim biskupom.

Urednik ovog zbornika je Franjo Emanuel Hoško.

Predstavljanje zbornika priređeno je u sklopu znanstvenog simpozija s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom "Prošlost obvezuje - kulturno-povijesni korijeni Gospićko-senjske biskupije" koji je danas počeo s radom na Teologiji u Rijeci.

Na skupu sudjeluje 16 znanstvenika i stručnjaka s područja povijesti, a završit će sutra.

(Hina) xdsil ysp

Pročitajte više