predstavljen zbornik "runovići u prošlosti i danas"

Opsežni zbornik "Runovići u prošlosti i danas" javnosti je večeras predstavljen na Tribini grada Zagreba. L

Zbornik, u kojem se zrcali prošlost i sadašnjost Runovića, jednog od najnapučenijih sela u Imotskoj krajini, objavio je Župni ured Gospe Karmelske i runovićka općina, a uredio ga je ugledni franjevac mariolog Petar Lubina.

Lubina je uz ostalo naglasio da je svoje radove u zborniku objavilo 30 autora te da se sastoji od četiriju poglavlja: u prvom je vjerska tema, u drugom kultura, napose tradicijska, u trećem socijalno stanje, odnosno neizbježive emigracije, a u četvrtom gospodarstvo.

U drugom poglavlju Josip Forjan je opisao tradicijsko ruho sela Runovića te istraživanje i rekonstrukciju narodnih nošnja koje su bile prikazane na nekoliko izložaba, a najstariji primjerci te nošnje čuva Muzej franjevačkog samostana u Imotskom.

Posebno zanimanje pobudilo je izlaganje uglednog sociologa Vlade Puljiza koji je socijalno pitanje odnosno emigracije potkrijepio vrlo potresnim pričama o imotskom egzodusu, pogotovo u Ameriku prije Prvoga svjetskog rata.

O zborniku su govorili i predsjednik Udruge Runovićana u Zagrebu Mijo Jukić, sociolog Gojko Bežovan, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i prevoditelj Mate Maras. Najavio je da će se 10. susreti Runovićana održati 24. siječnja u hotelu "Operi".

(Hina) atod mć

Pročitajte više