Predstavljena Giussanijeva knjiga "Izazov kršćanstva"

SPLITSKI nakladnik Verbum predstavio je večeras u Matici hrvatskoj u Zagrebu hrvatski prijevod knjige talijanskoga pisca Luigija Giussanija "Izazov kršćanstva Podrijetlo kršćanske pretenzije".

O knjizi su govorili profesor sa sveučilišta u Friburgu dominikanac Anto Gverić, kazališni redatelj Rene Medvešek i profesor s Katoličkog sveučilišta u Milanu don Luigi Negri.

Gverić je rekao kako su iz čovjekova nastojanja da se stupi u odnos s misterijem nastale različite religije. "U kršćanstvu osoba više ne traži misterij nego se misterij utjelovljuje u ljudsku povijest", dodao je.

Giussani u svojoj knjizi odabire slike i mjesta kršćanskoga svjedočenja, napomenuo je Medvešek i dodao kako na kraju postoji samo Kristov put.

Negri je rekao kako Giussani u svojoj knjizi poručuje kako Krist nije pokušaj čovjeka da upozna misterij te da je Krist Bog koji je došao na zemlju.

Giussani smatra da "već stoljećima bjesni svjetovna dogma protiv Utjelovljenja koja uporno osporava Bogu mogućnost da postane čovjekom". Od toga, piše u uvodu Giussani, potječe "moderna dogma cijele prosvjetiteljske kulture, odnosno dogma odvajanja vjere od zemaljske stvarnosti".

Knjiga "Izazov kršćanstva" (155 str.) u devet poglavlja obrađuje čovjekovu religioznu kreativnost, potrebu za objavom, zagonetku kao činjenicu na čovjekovu putu, način na koji je u povijesti iskrsnuo problem, put u duboku sigurnost, pedagogiju Kristova samootkrivanja, izričitu izjavu i očitovanje, Isusovo shvaćanje života i suočenje s kršćanskom pretenzijom.

Autor je knjizi napisao predgovor i uvod, a na kraju su joj pridodani biblijsko kazalo, kazalo osoba i predmetno kazalo.

Knjiga "Izazov kršćanstva" drugi je dio Giussanijeve trilogije "PerCorso" a na hrvatski jezik su je preveli Marija Gozze Brigljević i Ivan Gozze. Prvu knjigu "Religiozni smisao" Verbum je objavio 2002. godine.

Monsinjor Luigi Giussani (1922.) poznati je talijanski katolički javni djelatnik. Utemeljitelj je crkvenog pokreta Comunione e Liberazione (Zajedništvo i oslobođenje).

Pročitajte više