Predstavljena grafička mapa "Brseč" Ivana Kožarića i Maje Franković

GRAFIČKA mapa "Brseč" Maje S. Franković i Ivana Kožarića, objavljena u nakladi Nacionalne i sveučilišne knjižnice, predstavljena je danas u toj knjižnici.

Grafički listovi otisnuti su u tehnici litografije u boji na kamenu, a otisnula ih je Maja S. Franković u svom litografskom atelijeru u Brseču.

Mapa je napravljena u gotovo zaboravljenoj tehnici litografije, koja zahtijeva izražavanje umjetnikovih crtačkih sposobnosti, rekao je autor predgovora Ivica Župan.

Po njegovim riječima, oba autora tematiziraju lokalne pejzaže - Kožarić Mošćeničku Dragu, a Maja S. Franković brsečke stijene i litice.

Župan je rekao kako je mapa nastala kao rezultat druženja dvoje istaknutih umjetnika jakih individualnosti i kreativne energije, a ideja o njezinu nastanku javila se prilikom Kožarićeve izložbe u brsečkoj galeriji "Kumičić", koju vodi Maja S. Franković.

Grafička mapa "Brseč" dubinski poštuje tradiciju litografije, ali je napravljena na sjajan nekonvencionalan način, rekao je likovni kritičar Darko Glavan.

Pročitajte više