Predstavljena Jelčićeva i Pečarićeva knjiga "Tuđmanove tri sekunde"

AKADEMICI Dubravko Jelčić i Josip Pečarić predstavili su večeras u Franjevačkom samostanu Hercegovačkoga provincijalata u Zagrebu knjigu eseja i članaka "Tuđmanove tri sekunde".

O knjizi su govorili povjesničari Anđelko Mijatović i Josip Jurčević, književnik Đuro Vidmarović i novinar Tihomir Dujmović.

Jelčićevi eseji govore o Tuđmanovoj političkoj viziji koju nije imao ni jedan naš političar prije njega, napomenuo je Mijatović i dodao da Pečarić u svojim tekstovima argumentirano razotkriva i pobija tendenciozne napise protiv Tuđmana.

"Autori brane istinu o stvaranju hrvatske države i Franji Tuđmanu", rekao je Vidmarović i dodao kako Jelčić ističe značenje Tuđmanove filozofije povijesti i uloge malih naroda u globalizatorskim idejama, te njegovu ulogu u razotkrivanju jasenovačkoga mita na temelju dokumenta.

Pečarić ulazi u klinč s "aligatorima hrvatskoga medijskog prostora" i vrlo logično, kao matematičar, odbija napade na Tuđmana, rekao je Vidmarović.

Tuđman je bio prvi demokratski izabrani hrvatski predsjednik, a unatoč tome pokušavaju ga svim silama prikazati kao diktatora, rekao je Jurčević ustvrdivši kako nema primjera u svjetskoj povijesti da je jedan državnik bio toliko napadan.

"Hrvatska neće opstati ne bude li se vratila onoj mjeri hrvatstva kako ga je postavio Franjo Tuđman," rekao je Dujmović i dodao kako "sve vlasti nakon 3. siječnja 2000. pokazuju nevjerojatnu mržnju prema Hrvatima u BiH za razliku od tolerantnoga odnosa prema bivšem agresoru."

Knjigu "Tuđmanove tri minute" (187 str.) sastavljena je od tri cjeline: prvi je dio Dubravka Jelčića pod naslovom "Apostol hrvatske misli", a druga su dva dijela Josipa Pečarića - "Franjo - majstore!" i "Ah, taj Franjo!".

Eseji i članci u knjizi, u nakladi autora, objavljivani su od 1992. do 2004. u dnevnim novinama, tjednicima, časopisima i zbornicima.

Pročitajte više