PREDSTAVLJENA KNJIGA "AMERIČKI KOMUNISTIČKI SAVEZNIK" TVRTKA JAKOVINE

Knjiga Tvrtka Jakovine "Američki komunistički saveznik Hrvati, Titova Jugoslavija i Sjedinjene Američke Države 1945.1955." predstavlja do sada najcjelovitiju analizu odnosa SADa i Jugoslavije u razdoblju eskalacije hladnoratovskih podjela, rečeno je na današnjem predstavljanju toga izdavačkog pothvata nakladničkih kuća "Profil International" i "Srednja Europa".

Knjiga je, po riječima autora, rezultat njegovih studijskih boravaka u SAD-u, gdje je prikupljao arhivsku i knjižničnu građu.

Po ocjeni povjesničara Ive Banca, izvješća i zapisi različitih diplomata demistificiraju niz događaja u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji (FNRJ).

Tako knjiga govori o postupnom odumiranju višestranačja nakon 1945., sovjetizaciji Jugoslavije do 1948., rascjepu 1948., zatečenosti američke diplomacije tim rascjepom, te diplomatskim dogovorima na osovini Ankara-Atena-Beograd, naglasio je Banac.

Po njegovim riječima, autor aktualizira pitanje hrvatske politike, ali i opozicije u tadašnjoj Jugoslaviji, koja je, kao primjerice Hrvatska seljačka stranka, ostala u dodiru s američkom diplomacijom.

Osvrćući se na korištenu arhivsku građu, Banac je kritički primijetio kako je trebalo unijeti malo više analitičkog pristupa, posebno u zaključne dijelove knjige.

Govoreći o mjestu Jakovinine knjige u hrvatskoj historiografiji, dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta Neven Budak ustvrdio je da postoji malo knjiga iz razdoblja nakon Drugoga svjetskog rata, te je dobro što mladi, neopterećeni naraštaji povjesničara obrađuju upravo to razdoblje.

Tvrtko Jakovina (1972.) predavač je suvremene svjetske povijesti i povijesti SAD-a na Odsjeku za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta, suradnik je Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" i dnevnog lista "Vjesnik".

Pročitajte više