Predstavljena knjiga "bunjevački blues" Tomislava Žigmanova

U organizaciji Udruge za potporu bačkim Hrvatima iz Zagreba večeras je u Matici hrvatskoj predstavljena najnovija knjiga "Bunjevački blues" Tomislava Žigmanova, hrvatskog bunjevačkog književnika mlađeg naraštaja.

Zbirku poezije "Bunjevački blues" Žigmanov je sam izdao u Subotici 2002. godine.

Predstavljajući najnovije Žigmanovljevo djelo, lingvistica Sanja Vulić istaknula je da se jezik zbirke temelji na govoru autorova rodnog mjesta koji pripada štakavskom poddijalektu novoštokavskoga ikavskoga dijalekta štokavskoga narječja.

Zbirka se sastoji od dviju tematskih cjelina: "Na pristolju bide" i "U mraku dok ne svane".

Bunjevačka ikavica jasno je prepoznatljiva već u naslovu prve od tih dviju tematskih cjelina. Urbani govor koji je ukomponiran u novoštokavski ikavski idiom bačkih Bunjevaca jasno naznačava vezu tradicije i suvremenosti, rekla je Vulić.

O stilskim i jezičnim karakteristikama zbirke govorio je prof. Krunoslav Pranjić koji je rekao da su filozofija i poezija, tradicionalnost i suvremenost, kultura i civilizacija samo neke najizraženije karakteristike te zbirke.

Tomislav Žigmanov rođen je 1967. u bunjevačkom selu Tavankuti, školovao se u Subotici i Novom Sadu. Bio je glavni urednik programa na Hrvatskom radiju Radija Subotice, a od 2000. član je Društva hrvatskih književnika.

(Hina) ta ln

Pročitajte više