Predstavljena knjiga "Kulturna baština Požege i Požeštine"

U Muzeju Mimara u Zagrebu večeras je predstavljena knjiga "Kulturna baština Požege i Požeštine", a uz urednicu Nataliju Čerti, o knjizi su još govorili ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti Milan Pelc, povjesničar Dragutin Pavličević i akademik Dubravko Jelčić.

Kako je naglasila urednica Čerti, knjigu "Kulturna baština Požege i Požeštine" osmislila je kao cjelovit prikaz povijesti, umjetnosti, kulture i narodnih običaja od prapovijesti do danas na području Valis Aurea (Zlatne doline)".

Ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti Milan Pelc ocijenio je da je knjiga sretan spoj povijesti, književnosti i umjetnosti uz etnografski dodatak.

Akademik Dubravko Jelčić pozvao je mladež da čitanjem knjige dožive ono što još mnogi odrasli suvremenici nisu uspjeli dosegnuti. Napomenuo je kako je potrebno još više istraživati područje Požeštine jer, kako je rekao, postoji mogućnost da su tamošnje mjesto Rudine, kod Požege, bile jedno od hrvatskih humanističkih središta na tom području.

Nakladnik knjige "Kulturna baština Požege i Požeštine" je dioničko društvo za proizvodnju namještaja "Spin valis" iz Požege.

(Hina) xmk ysp

Pročitajte više