predstavljena knjiga marice čunčić o izvorima hrvatske pisane riječi

Knjiga Marice Čunčić "Oči od slnca, misal od oblaka" u kojoj se na popularan način prikazuju kultura i izvori hrvatske pisane riječi, predstavljena je danas u Školskoj knjizi u Zagrebu.

Knjiga je osmišljena kao priručnik u nastavi hrvatskog jezika, književnosti i povijesti. Svojevrsni je zbornik kulturnog života Hrvata u ranome srednjem vijeku kojim se autorica bavi kroz književne tekstove i povijesne dokumente, kroz teoriju o stvaranju glagoljice i kroz analizu književnih vrsta hrvatskog srednjovjekovlja, rečeno je.

Zbog mlađih čitatelja, manje poznati dojmovi posebno su objašnjeni, a knjiga obiluje reprodukcijama vrijednih ilustracija i drugog slikovnog materijala.

U prilogu je posebno tiskan letak s trokutastom i oblom glagoljicom.

Polazište knjige je autoričina pretpostavka da je srednjovjekovlje djetinjstvo razvitka ljudske epohe, u skladu sa shvaćanjem da između razvitka čovjeka i razvoja civilizacije postoji određeni paralelizam, kazala je predstavljačica, voditeljica Odsjeka za kroatistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta dr. Dunja Fališevac

To je idilično razdoblje u kojem je vladala specifična poetika, vrijeme djetinjstva ljudskog duha, kazala je dr. Fališevac.

"Oči od slnca, misal od oblaka" je citat u kojem je dio odgovora iz kojih se dijelova sastoji Adam u srednjovjekovnom shvaćanju onostranosti.

Marica Čunčić predavala je hrvatskoj djeci u inozemstvu i nije imala odgovorajuću literaturu, što ju je natjeralo da napravi knjigu Hrvatska književnost (1992), čija je nova verzija aktualno izdanje.

Popis literature najvažnije je poglavlje ove knjige i mi zapravo samo kupimo vrhnje, kazala je Čunčić.

Knjiga je kompozicijski složena u tri dijela po uzoru na hrvatski troplet kojeg čine tri jezika (latinski, crkvenoslavenski i starohrvatski) i tri pisma (latinica, glagoljica i hrvatska ćirilica).

M. Čunčić radi kao znanstveni suradnik na Staroslavenskom institutu u Zagrebu. Objavila je niz članaka s područja glagoljske paleografije i dobitnica je prve nagrade Hrvatske akademije Amerike za članak iz područja hrvatskog ranog srednjeg vijeka o kojem govori o svojoj teoriji postanka glagoljice.

(Hina) xiluc yaz

Pročitajte više