Predstavljena knjiga Sirovine prehrambene industrije

Sveučilište "J.J. Strossmayera" u Osijeku i osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet danas su predstavili knjigu, sveučilišni udžbenik prof. dr. Dragana Kovačevića, državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Kako je istaknuto, knjiga "Sirovine prehrambene industrije (meso i riba" znanstveno je djelo koje će ne samo studentima nego i gospodarstvenicima, proizvođačima hrane, ali i trgovcima i svima koji se bave hranom biti velika pomoć jer upućuje na nužnost zdravstvene ispravnosti i pravilne proizvodnje hrane".

Svi smo svjesni koje sve opasnosti "vrebaju potrošače, konzumente hrane, ali u isto vrijeme moramo ih navoditi zbog zdravstvenih razloga da je potrebno uzimati sve veće količine ribe", kazao je jedan od predstavljača dr. Anđelko Opačak. Dodao je kako je, na žalost, potrošnja ribe u Hrvatskoj oskudna, premda je riba "vrlo vrijedna namirnica".

"Sve izraženiji zahtjevi potrošača za ekološki proizvedenom, zdravstveno i hranjivo vrjednijom hranom, globalizacijom tržišta nametnuti visoki standardi sigurnosti i kakvoće hrane, uvođenje i primjena ISO-standarda i sustava HACCP, svjetski problemi u prehrani stanovništva i t.d., izazovi su na koje će u budućem razdoblju struka i znanost morati davati odgovore", kazao je autor dr. Kovačević.

Dodao je kako razvojne mogućnosti poljoprivrede "najvećim dijelom određuju zabrinjavajući makroekonomski pokazatelji - od vanjskotrgovinskog manjka do prezaduženosti" - ali i zahtjevi koji proizlaze iz kandidature za članstvo u Europskoj uniji. Sigurno ne treba uvoziti ono što možemo sami kvalitetno proizvesti, "što više, cilj nam je izvoziti prerađevine od mesa i ribe, a ne samo sirovinu", kazao je.

Dr. Kovačević je predstojnik Katedre za kemiju i tehnologiju mesa i ribe na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu.

Pročitajte više