Predstavljena knjiga "Ustroj kopnene vojske domobranstva NDH" - Zrelo povijesno djelo Nikice Barića

U Hrvatskom institutu za povijest predstavljena je danas knjiga Nikice Barića "Ustroj kopnene vojske domobranstva NDH, 1941.1945", koju je Milan Kruhek, ravnatelj Instituta, ocijenio "zrelim povijesnim djelom" toga mladog znanstvenika, koji tek treba doktorirati.

Po riječima Vladimira Geigera, znanstvenika s istoimena instituta, Barićeva knjiga "do sada je najopsežniji i najsustavniji pregled naslovljene problematike".

Geiger smatra da će ona zasigurno razočarati pristaše "herojskog, nacionalnog" pristupa povijesti domobranstva NDH, ali i pobornike "savezničkoga, antifašističkoga" pristupa prošloj stvarnosti.

"U hrvatskoj vojnoj historografiji, ako ona uopće danas i postoji, Barićeva je knjiga, sadržajno i napose pristupom, važan pomak u ocjeni i razumijevanju problematike hrvatskog domobranstva NDH", rekao je na predstavljanju knjige Geiger.

U pisanju knjige autor je u uporabi domaće i strane literature, objavljenih izvora i arhivskog gradiva, pristupio kritički i sustavno. Knjiga se uglavnom zasniva na neobjavljenu arhivskom gradivu, dokumentima domobranskih i ustaških postrojba i zapovjedništava, koji se nalaze u Hrvatskom državnom arhivu.

Po Geigerovu mišljenju, međutim, da bi se "dobila potpuna slika" razvoja i ustroja kopnene vojske domobranstva NDH, potrebno bi bilo sustavno proučiti i upotrijebiti arhivsko gradivo i izvan Hrvatske, napose ono u beogradskom Arhivu vojnohistorijskog instituta Vojske Srbije i Crne Gore.

Stručnosti i zanimljivosti rada, po ocjeni predstavljača, znatno pridonosi i slikovni materijal većim dijelom do sada nepoznat široj javnosti.

Zdenko Radelić, znanstvenik s Hrvatskog instituta za povijest, smatra kako je u svojoj knjizi (592 str.), u devet poglavlja, Barić obradio sva bitna pitanja ustroja kopnene vojske domobranstva NDH. Po njegovim riječima u dosadašnjoj hrvatskoj historografiji ima samo nekoliko radova o toj temi, koja su ograničena na kraća razdoblja. Radelić smatra posebnom vrijednošću knjige analizu veza i odnos domobranstva s njemačkim i talijanskim postrojbama.

"Barićeva knjiga nameće se kao jedno od temeljnih djela svima koji će se baviti poviješću Drugoga svjetskog rata u Hrvatskoj", istaknuo je Radelić.

Nikica Barić (1975.) s Hrvatskog instituta za povijest magistrirao je 2002. temom "Kopnena vojska domobranstva NDH, 1941.-1945.". Objavio je veći broj radova o hrvatskoj povijesti u razdoblju Banovine Hrvatske i Drugoga svjetskog rata.

Pročitajte više