Predstavljena Maleševićeva knjiga "Nadbiskup Vrhbosanski"

Zagrebački nakladnik Grafok predstavio je večeras u Palači Matice hrvatske u Zagrebu dvojezično hrvatskonjemačko izdanje teodrame Bogdana Maleševića "Nadbiskup Vrhbosanski".

O drami i vrhbosanskom nadbiskupu Josipu Štadleru govorili su časna sestra Služavka Malog Isusa Mirjam Dedić, novinar Marko Francisković i autor knjige.

Malešević je rekao da je glavna tema njegove teodrame sarajevsko obraćenje muslimanke Useife Deliahmetović na kršćanstvo nakon što je nadbiskup Štadler izdržao pritiske skandala koji je potresao Austro-Ugarsku Monarhiju. Rekao je kako je iz tih sukoba izveo dramatizaciju suprotstavljenih ideja jedinstva Europe i jedinstva Crkve s obzirom na odnos prema islamu.

Sestra Dedić je govorila o postupku kanonizacije nadbiskupa Štadlera, podsjetivši da je on utemeljio njihov red. Nakon smrti 1918. na djelo nadbiskupa Štadlera, kako je rekla, uzornog pastira i domoljuba, pala je sveukupna šutnja kao dio općehrvatske šutnje, rekla je. U srpnju 2003. otvoren je tzv. dijacezanski postupak u procesu nadbiskupove kanonizacije.

U današnjim napadima na katoličku Crkvu u BiH prepoznaju se svojedobni napadi na Štadlera, rekla je sestra Dedić. Štadler je prepoznavao znakove vremena iščitavajući iz njih budućnost, rekla je, dodajući kako je upozoravao na buduće veliko značenje medija.

Maleševićeva teodrama sastoji se od šest prizora s Prologom i Mističkim epilogom. Na njemački jezik preveo ju je i napisao predgovor Branko Durdov, koji je cijenio kako je to "djelo duboke intuicije u kojem se isprepliću ključni događaji Bosne prije sto godina s poslijeratnom sadašnjicom."

Bogdan Malešević je književnik katoličkoga nadahnuća. Objavio je više knjiga među kojima i knjigu "Za sjedinjenu kršćansku Europu".

Večerašnje izlaganje glazbom je popratio kantautor Ivica Percl.

(Hina) xmk yjn

Pročitajte više