Predstavljena monografija u povodu 125. godišnjice Crvenog križa

"125 GODINA u službi humanosti", naziv je monografije o povijesti Hrvatskog Crvenog križa (HCK) koja je danas predstavljena u povodu 125. godišnjice djelovanja te humanitarne organizacije u Hrvatskoj.

Povijesni pregled razvoja HCK-a od osnutaka prvih humanitarnih društava u Hrvatskoj 1878. godine do danas napisao je Zdravko Židovec.

Autor kroz pet poglavlja govori o počecima djelovanja HCK-a po načelima humanitarnog prava, karitativnom radu, zalaganju milijunskog članstva HCK-a za poboljšanje socijalnih i zdravstvenih standarda u Hrvatskoj, borbi za samostalnost društva te djelovanju HCK-a kao međunarodno priznatog nacionalnog društva u sklopu Međunarodnog pokreta Crvenog križa.

"Knjiga je svjedočanstvo o razvoju humanosti i humanističkog svjetonazora, koji se suprotstavlja razarajućim silama prirode, ljudskoj mržnji, nesnošljivosti, bolesti i neimaštini", istaknula je recenzentica knjige Biserka Belicza.

Predsjednik HCK-a Jadranko Crnić istaknuo je da autoru nije bilo lako pročešljati arhive i predstaviti tako dugo razdoblje od 125 godina pomaganja ljudima.

HCK je kroz različite vidove pomoći pomogao 17 posto hrvatskog stanovništva, a ta je pomoć posebice bila izražena u razdobljima ratova na našim prostorima, naglasio je predstojnik HCK-a Nenad Javornik.

Knjiga, koja sadrži ilustriranu povijest HCK-a, tiskana je i na engleskom jeziku.

Pročitajte više