Predstavljene dvije knjige o povijesti Poljica

NAKLADNIK Društvo Poljičana "Sveti Jure" iz Prika predstavio je večeras u Muzeju Mimari u Zagrebu pretisak knjige Alfonsa Pavića "Prinosi povijesti Poljica" i knjigu Marka Mišerde "Spomenici Gornjih Poljica".

Knjiga povjesničara i austrijskoga carskog službenika Alfonsa Pavića (1839.-1919.) "Prinosi povijesti Poljica" (152 str.) objavljena je prvi put godine 1903. u Sarajevu, a pretisku je predgovor napisao povjesničar Ante Laušić.

Knjiga sadržava devet poglavlja - o Poljicama, poljičkoj župi i kneževini, grbovima obitelji Rajčić i Dražoević, upravi u Poljicama, redu poljičkih župana i velikih knezova, austrijskoj i francuskoj vladavini.

Osim Pavićeve knjige, večeras je predstavljena i knjiga rano umrloga hrvatskog svećenika i znanstvenika Marka Mišerde (1954.-1989.) "Spomenici Gornjih Poljica - Pisani na području Gornjih Poljica do propasti Poljica 1807. (prijepisi, regeste)" (658 str.), koju je priredio Ivan Banić.

O knjigama su govorili književnik Nedjeljko Mihanović, akademici Josip Bratulić i Ivan Golub te povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest Jure Krišto.

Mihanović je, govoreći o počecima kulture u Poljicama i poljičkoj ulozi u hrvatskoj kulturi, rekao da se u Poljicama sigurno čitala Marulićeva "Judita", Matija Divković, Andrija Kačić-Miošić i Filip Grabovac, te da Poljičani krajem 19. i u 20. stoljeću ulaze u hrvatsku znanost, književnost i slikarstvo.

Poljičani su pjesnici Drago Ivanišević, Jure Kaštelan, Nikola Milićević, Josip Pupačić, Branko Klarić, Srećko Karaman, Jakša Ercegović, istaknuo je Mihanović i dodao da su Poljičani i etnolog don Frane Ivanišević, povjesničar Alfons Pavić i mnogi drugi.

Pročitajte više