Predstavljeni rezultati javne rasprave o Islamskom centru u Rijeci

RIJEČKO gradsko Poglavarstvo na današnjoj je sjednici predstavilo rezultate javne rasprave o idejnom rješenju Islamskog centra u Rijeci, a po kojima građani uglavnom prihvaćaju izgradnju centra, ali ne na predloženoj lokaciji.

Javna rasprava trajala je mjesec dana - do 31. ožujka ove godine, a provela se putem dviju tribina, za stručnu javnost i za građanstvo, kao i izložbom idejnog rješenja, uz mogućnost upisa u knjigu primjedaba i prijedloga.

Iako je vođenje javne rasprave bilo usmjerena isključivo na samo rješenje Islamskog centra autora, kipara Dušana Džamonje i arhitekata Darka Vlahovića i Branka Vučinovića, najviše građana upisanih u knjizi kao i na javnoj tribini upravo je na lokaciju centra na Hostovu bregu u Rijeci imalo najviše primjedaba.

Najčešće se iskazuje prihvaćanje izgradnje centra, ali "na nekom drugom mjestu". U tu knjigu uložena je i peticija s 5265 potpisa mještana područja oko predviđene lokacije centra u kojoj se traži premještanje lokacije gradnje uz tvrdnje kako "predloženo rješenje nema ništa zajedničko s arhitekturom hrvatskog primorja".

Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke, Istre i Hrvatskog primorja ocijenilo je pozitivnim predloženo idejno rješenje uz obrazloženje da je "postignut dojam nenametljive, gotovo prirodne, a u svakom slučaju odmjerene cjeline" te kako će se tim centrom obogatiti vizura Rijeke.

Društvo arhitekata Rijeke odbilo je poziv Grada da ocijeni taj projekt navevši kako bi se ono na taj način trebalo određivati i o drugim urbanističkim i arhitektonskim zahvatima u gradu, a što bi, po njihovu mišljenju, trebala postati praksa.

Pročitajte više