Predstavljeni rezultati programa prevencije od kardiovaskularnih bolesti

U proteklih godinu dana preko 83.000 ljudi prestalo je pušiti, skraćeno je čekanje na kardiovaskularne intervencije i poboljšana intervencija hitne pomoći, istaknuto je na današnjem predstavljanju projekta prevencije kardiovaskularnih bolesti u KBu Dubrava.

Projekt prevencije kardiovaskularnih bolesti, koji je pokrenut prije godinu dana, financira Svjetska banka s 13,7 milijuna američkih dolara, a dosad je utrošeno 6,8 milijuna dolara.

Kardiovaskularne bolesti su kod nas vodeći uzrok smrtnosti, naglasio je direktor projekta Stipe Orešković, jer od bolesti srca i krvnih žila umire svaka druga osoba u Hrvatskoj.

Glavni uzročnici tih bolesti su pušenje, nezdrava prehrana, nedostatak fizičke aktivnosti, visoki krvni tlak i visok kolesterol.

Orešković je istaknuo da je u kampanji protiv pušenja potrošeno svega pet dolara po osobi koja je prestala pušiti, a postignuti su odlični rezultati.

U okviru projekta također je zagrebačka Ustanova za hitnu medicinsku pomoć opremljena modernom komunikacijskom opremom koja je omogućila brži dolazak do bolesnika.

Po riječima ravnateljice zagrebačke Hitne pomoći Vlaste Jasprice-Hrelec, u proteklih šest mjeseci vrijeme dolaska do bolesnika smanjeno je na prosječno 10 minuta.

Nabavljena je i nova oprema za KB Dubrava koja omogućava veći broj kardiovaskularnih intervencija.

U godinu dana u KB-u Dubrava broj kardiovaskularnih intervencija povećan je s 500 na 2.000, a liste čekanja smanjene sa šest na dva mjeseca, dok je u KB-u Rebro taj broj povećan s 1.200 na 2.700 intervencija.

Projekt zahvaća sva područja zdravstva, od primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, prevencije i hitne intervencije, do opremanja bolnica najmodernijom opremom, jer se samo tako može smanjiti rizik i broj oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, rečeno je na predstavljanju projekta.

Pročitajte više