Predstavljeni "Uvod u povijesnoumjetničku hermeneutiku" i "Mit o matrijarhatu"

Zagrebački nakladnik Scarabeus predstavio je večeras u Kulturno informativnom centru u Zagrebu knjige Oskara Baetschmanna "Uvod u povijesnoumjetničku hermeneutiku Interpretacija slike" i Uwe Wesela "Mit o matrijarhatu O Bachofenovu 'majčinskom pravu' i položaju žena u ranim društvima prije nastanka državne vlasti".

O knjigama su govorili ravnatelj Instituta za povijest umjetnosti Milan Pelc, urednica 3. programa Hrvatskog radija Ana Grbac i u ime nakladnika Daniela Tkalec.

Baetschmannova knjiga pokazuje način kako se može interpretirati povijest umjetnosti, istaknuo je Pelc i dodao kako hermeneutika teži za razumijevanjem i tumačenjem svijeta i čovjeka.

Oskar Baetschmann (1943.) je profesor povijesti umjetnosti na sveučilištima u Freiburgu i Giessenu.

U knjizi "Uvod u povijesnoumjetničku hermeneutiku" (189 str.) bavi se utemeljenim tumačenjem djela likovne umjetnosti. U uvodnom poglavlju razlaže određenje hermeneutike, a u pet sljedećih poglavlja raščlanjuje razumijevanje slike, pitanje redukcije, tradicionalnu interpretaciju, rad slikara, iskustvo i promatranje, slikovne procese i sustav interpretacijskih odnosa.

Na kraju knjige priložen je popis literature.

Wesel na temelju antičkih mitova i povijesnih dokumenata izvodi tezu o majčinskom pravu i pravu žena bitno drukčiju od one koju poznajemo, ustvrdila je Ana Grbac. i dodala kako on osporava Bachofenov mit o matrijarhatu na kojem počivaju mnoge feminističke studije.

Uwe Wesel (1933.) je antropolog i profesor na sveučilištu u Berlinu.

U knjizi "Mit o matrijarhatu" (158 str.) nastoji proniknuti u odnose između spolova. U prvom poglavlju taj odnos obrađuje kroz povijest, a u drogom piše etnologiju tih odnosa. U dodatku knjige objavljen je još i kratki pregled segmentarnih društava.

(Hina) xmk ysp

Pročitajte više