Predstavnici HDZ-a, HSS-a i HSP-a bez napretka u pregovorima vezano za saborsku raspravu o suradnji s Haagom

PREDSTAVNICI HDZ-a, HSS-a i HSP-a sastali su se danas u Hrvatskom saboru kako bi još jednom pokušali dogovoriti zajednički prijedlog zaključaka za saborsku raspravu o odnosima s Haaškim sudom, no u pregovorima, po riječima sudionika sastanka, nije postignut nikakav napredak.

Neformalnih međustranačkih konzultacija o prijedlogu zaključaka za saborsku raspravu o haaškim optužnicama vjerojatno više neće biti, kazao je Hini predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić.

Dodao je da HSS i dalje inzistira na saborskoj raspravi o suradnji s Haagom i optužnicama protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača te šestorice Hrvata iz BiH.

Tomčić je kazao kako su zaključci koje predlaže HSS prihvatljivi HDZ-u, ali ne i HSP-u, koji inzistira na vlastitim zaključcima. Stajališta ostalih stranaka kako je kazao, nisu mu poznata.

Ocijenio je da raspravu o Haagu Sabor treba održati, a zaključci se, kaže, mogu usuglašavati i tijekom rasprave.

"Sada je na potezu HDZ koji raspravu o Haagu može skinuti s dnevnog reda Sabora, ali onda za takav potez mora i ponijeti političku odgovornost", rekao je Tomčić.

Uz Tomčića su na današnjem sastanku bili i Ivan Jarnjak HDZ te Anto Đapić HSP.

Jarnjak je Hini kazao da na sastanku doduše ništa nije dogovoreno, ali da ipak vjeruje da se dogovor oko teksta zaključaka još uvijek može postići.

U HSP-u se neslužbeno doznaje da stranka smatra da nema razloga za daljnju odgodu rasprave.

Pročitajte više