Predstavnici HSP-a i HOS-a položili vijence kod Jazovke

Članovi Predsjedništva HSPa i predstavnici Udruge dragovoljaca HOSa položili su danas vijence na spomenobilježje kod jame Jazovke, odajući počast ubijenim pripadnicima ustaških i domobranskih postrojba koje su partizani bacili u tu jamu u svibnju 1945. L

Predsjednik HSP-a Anto Đapić u kraćem je govoru među ostalim istaknuo kako HSP uoči Majčina dana, koji se obilježava druge nedjelje u mjesecu svibnju, namjerava uvesti tradiciju i odavati počast svim žrtvama poraća Drugoga svjetskog rata.

Stranka će, najavio je, u kontaktima s drugim strankama i udrugama pokušati osnovati nadstranački odbor koji bi na taj dan svake godine odavao počast žrtvama Križnog puta.

Ocijenio je da je sadašnji datum za spomen na te žrtve, 22. lipnja, neprikladan jer, kako je rekao, izaziva ideološke konotacije budući da je riječ o Danu antifašizma.

Žrtve Jazovke i drugih masovnih grobnica nastalih u svibnju 1945. Đapić je usporedio sa žrtvama Ovčare, ocjenjujući da je riječ o "jedinstvenoj žrtvi za stvaranje hrvatske države koja se ne smije zaboraviti".

Misu na masovnoj grobnici Jazovki služio je vojni kapelan Dinko Maslač.

(Hina) xib yjn

Pročitajte više