Predstavnici ministarstava zdravstva ASEAN-a o obuzdavanju SARS-a

DUŽNOSNICI ministarstava zdravstva jugoistočne Azije počeli su u petak dvodnevni sastanak posvećen suradnji u obuzdavanju širenja smrtonosnoga virusa koji izaziva teški akutni respiratorni sindrom (SARS).

Predstavnici deset zemalja Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), zajedno s kineskim izaslanstvom i predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) razgovaraju u Kuala Lumpuru o poboljšanju razmjene informacija.

"Sad imamo priliku zaustaviti širenje SARS-a", rekao je Loh Su Vui, predstavnik honkonškoga Ureda za zdravstvo i dodao da ovaj sastanak ujedno pridonosi regionalnoj suradnji.

Sudionici sastanka nakon rasprave donijet će zajedničku deklaraciju koju će prihvatiti ministri zdravstva zemalja ASEAN-a, a razgovarat će i o dosad poduzetim mjerama obuzdavanja smrtonosnoga virusa.

Malezijski ministar zdravstva Chua Jui Meng rekao je da će njegova vlada u subotu zatražiti osnivanje ASEAN-skog centra za kontrolu bolesti.

U Bangkoku će se 29. travnja održati summit zemalja ASEAN-a na kojem će se raspravljati o krizi izazvanoj SARS-om, a malezijski je ministar priopćio da je Kanada, kao zemlja najteže pogoođena SARS-om izvan Azije, zatražila promatrački status na tom sastanku.

U ASEAN-u su Brunei, Filipini, Indonezija, Kambodža, Laos, Malezija, Mijanmar (bivša Burma), Singapur, Tajland i Vijetnam, a SARS je u njih pet već odnio živote: na Filipinima, u Maleziji, Singapuru, Tajlandu i Vijetnamu.

Pročitajte više