predstavnici uprave sisačke željezare "mečelj" traže izmjene kupoprodajnog ugovora

Predstavnici Uprave sisačke željezare "Mečelj" zatražili su danas izmjene kupoprodajnog ugovora što je bila i glavna tema današnjeg sastanka u Uredu za socijalno partnerstvo.

To je izvijestio predstojnik Ureda Vitomir Begović nakon razgovora ruskih predstavnika Uprave "Mečelja" s predstavnicima Sindikata metalaca Hrvatske i Hrvatske udruge sindikata te Ministarstva gospodarstva i regionalne samouprave.

Svi sudionici sastanka složili su se da je "Mečelj" zapao u velike poslovne teškoće te su iskazali spremnost da se nastavi suradnja i razgovori o restrukturiranju Željezare, rekao je Begović. Napomenuo je kako je od Uprave zatraženo da do sljedećeg tjedna dostavi potpuno poslovno izvješće za proteklu godinu i pol od kada "Mečelj" posluje u Hrvatskoj, te plan razvoja Željezare, što je uvjet i osnova za nastavak razgovora.

Rekao je da ruski vlasnici žele ostati u posebnu odnosu u Željezari, no traže neke izmjene kupoprodajnog ugovora, napose uvjeta po kojem u pet godina moraju zadržati zatečeni broj zaposlenika, držeći da nije održiv. Kažu da žele osigurati skrb za višak radnika i za to iskoristiti jamstvo od 3,6 milijuna eura koje su ocijenili ograničavajućim čimbenikom u poslovanju. Također traže da im se omogući raspolaganje imovinom Željezare kako bi mogli dizati zahjmove i ulagati u poslovanje.

Sve to neće biti moguće prije uvida u poslovno izvješće kako bi se vidjelo koji je tu dobitak i za drugu stranu u razgovorima, tj. bez pristanka svih čimbenika, rekao je Begović, napomenuvši da se sindikalni predstavnici danas nisu očitovali ni o jednom pitanju.

Predstavnici Uprave sisačkog "Mečelja" i vlasnika "Mečelja" u Moskvi spominjali su i mogućnost ulaska u partnerski odnos s nekim drugim ruskim tvrtkama, jednom švicarskom i ukrajinskom tvrtkom kako bi se prevladali gubitci odnosno uočene tehnološke teškoće i loše tržišno poslovanje s kojima se susreće Uprava.

Na upit novinara što će biti ako se ruski uvjeti ne prihvate, Begović je rekao da se tada prekida ugovor i aktivira jamstvo te počinje tražiti novi partner.

(Hina) xbdj ysšh

Pročitajte više