Prekinuta blokada parlamenta BiH, donošenje zakona i dalje nesigurno

Foto: FAH

SJEDNICA Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine održana je danas u Sarajevu, čime je prekinuta blokada koja je uslijedila nakon najave podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) protiv Srbije, no ostalo je nejasno koliko će državni parlament biti učinkovit jer zastupnici iz srpskih stranaka samo djelomice sudjeluju u njegovu radu, najavivši kako neće glasovati, čime bi u praksi onemogućili donošenje zakona i odluka.

Na nastavak sjednice, koja je sredinom veljače morala biti otkazana zbog odluke srpskih zastupnika da u njoj ne sudjeluju, u utorak je došlo 36 od 42 zastupnika, a među njima su bili oni okupljeni oko Srpske demokratske stranke (SDS).

Iako su bili u zgradi parlamenta, zastupnici iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika odbili su ući u dvoranu za sjednice.

Predsjednik njihova kluba Staša Košarac kazao je kako u SNSD-u drže da se još nisu stekli uvjeti za redoviti rad parlamenta.

Košarac o krizi

"Smatramo da je kriza mnogo veća nego što je bila 16. veljače, s obzirom na to da je u međuvremenu podnesen nelegitiman i nelegalan zahtjev za reviziju presude", kazao je Košarac novinarima.

SNSD ima tri od pet zastupnika u klubu Srba u Domu naroda parlamenta, a ukoliko oni ne budu sudjelovali u njegovu radu neće biti ni kvoruma potrebnog za donošenje zakona.

Narodna skupština Republike Srpske ranije je usvojila zaključke kojima je pozvala sve srpske dužnosnike u tijelima vlasti da ne sudjeluju u njihovu radu sve dok se ne povuče zahtjev za reviziju presude ICJ-a protiv Srbije, ali i dok se ne ispune zahtjevi poput onih za ukidanjem državnog suda i tužiteljstva te za eliminiranje stranaca iz Ustavnog suda BiH.

Stranke okupljene u bloku oko SDS-a, koje čine dio vladajuće koalicije na državnoj razini, odlučile su da te prijedloge ne uvaže i da nastave djelovati u tijelima vlasti BiH.
 

Pročitajte više