Prekinuti pregovori o kraju građanskog rata u Jemenu

Foto: Hina

JEMENSKA vlada privremeno je jučer prekinula izravne mirovne pregovore o okončanju građanskog rata, nakon što su pokret Hutija i njegovi saveznici zauzeli vojnu bazu sjeverno od glavnoga grada Sane, rekla su dvojica članova službenog izaslanstva.

U napadu Hutija ubijeno je nekoliko vojnika koji su branili vojnu bazu Umaliku. Za razliku od većine jemenskih vojnika, ovi iz Umalike odbili su se opredijeliti za bilo koju stranu u ratu između saveznika Irana Hutija i vladinih snaga koje podupire Saudijska Arabija.

Neutralnost je trajala sve dok borci Hutija nisu krenuli u iznenadan napad na bazu u pokrajini Amran i u zoru zaplijenili veliku količinu oružja, izvijestili su lokalni dužnosnici.

"Suspendirali smo pregovore na neodređeno vrijeme u znak prosvjeda zbog vojnih akcija i nastavka kršenja primirja", rekao je za Reuters član vladina izaslanstva na jemenskim mirovnim pregovorima u Kuvajtu. Izvor je želio ostati anoniman.

Jemenski ministar vanjskih poslova i glavni vladin izaslanik na pregovorima u Kuvajtu Abdel-Malek al-Maklafi rekao je da je napad Hutija "podrovao" nastavak pregovora.

"Na napad Hutija u vojnoj bazi Umaliki u Amranu odgovorit ćemo na prikladan način zbog našeg naroda i zemlje", napisao je na Twitteru, ne obrazloživši svoju poruku.

Dosad je u sukobima u Jemenu ubijeno najmanje 6200 ljudi, a rat je donio i veliku humanitarnu krizu u već osiromašenu zemlju.
 

Pročitajte više