Prekršajni sud u Šibeniku: Zapovjednik talijanske ribarice kriv za tri prekršaja

ZAPOVJEDNIK talijanske koćarice Carlo Didomenico, koju je pomorska policija PU šibenskokninske zatekla u hrvatskim teritorijalnim vodama, 12,5 milja od otoka Panitule u Kornatima u srijedu poslijepodne, danas je na Prekršajnom sudu u Šibenku priznao da je počinio sva tri prekršaja koja mu se stavljaju na teret ilegalni prelazak državne granice na moru, krivolov, te izlov nedoraslih primjeraka ribe, kazala je predsjednica tog suda Dolores Milaković.

Prekršajni ga je sud proglasio krivim za sva tri djela, tako da za ilegalni prelazak granice mora platiti maksimalnu novčanu kaznu od 20 tisuća kuna, mora podmiriti troškove postupka i privođenja od oko 17 tisuća kuna, te štetu Republici Hrvatskoj za izlovljavanje nedoraslih primjeraka ribe od 22,5 tisuće kuna.

On je sucu kazao kako će sve kazne preko svoje banke u Italiji odmah platiti, ali iz Hrvatske će zajedno s ribaricom moći otići tek za tjedan dana, kada bude pravomoćna danas izrečena presuda, na koju se imaju pravo žaliti i policija koja ga je prijavila i okrivljenik.

Sud je donio privremenu mjeru oduzimanja njegove pomorske knjižice i svih dokumenata, te ribarice do pravomoćnosti rješenja.

Glasnogovornica PU šibensko-kninske Rosanda Truta izjavila je danas kako je talijanska ribarica "Conte Bianco" iz San Benedetta del Tronta zatečena u krivolovu u hrvatskim teritorijalnim vodama, a nikako ne u međunarodnim vodama, kako to tvrde talijanski mediji i vlada. Riječ je, istina, o zoni u kojoj pravo na ribolov imaju i talijanski ribari, ali samo ako za to dobiju pismeno dopuštenje hrvatske vlasti, kazala je Truta .

Uhićena talijanska ribarica, istaknula je, ilegalno je prešla granicu, a nije imala ni takvo dopuštenje za ribolov.

Pročitajte više