Premijer Račan o razgovoru s predsjednikom Mesićem

PREMIJER Ivica Račan izjavio je da s predsjednikom Stjepanom Mesićem na današnjem radnom sastanku nije razgovarao o zajedničkom pismu četvorice predsjednika zemalja jugoistočne Europe i Hrvatske, a u kojem se traži potpora približavanju tih zemalja Uniji.

´Smatram da je ta ´storija´ završena i o tome nismo razgovarali, rekao je Račan odgovarajući na novinarska pitanja po završetku radnog sastanka s predsjednikom Mesićem.

Hrvatska Vlada i dalje inzistira na individualnom pristupu EU, regionalna suradnja da, ali regionalni odlazak u Bruxselles ne, rekao je premijer dodajući da su ti stavovi poznati i da Hrvatska na njima ostaje i dalje.

Odgovorio je da ta inicijativa (petorice predsjednika država) neće smetati Hrvatskoj.

Potezi koje pripremamo su takvi da je Hrvatska spremna sama snositi odgovornost za svoju kandidaturu. Svjesni smo da je kriterij za uspjeh te kandidature i suradnja sa susjedima i regionalna suradnja, rekao je Račan najavivši da će o programu pridruživanja Hrvatske EU sutra raspravljati Vlada, a vjerojatno idućeg tjedna i Hrvatski sabor na izvanrednoj sjednici.

Odgovarajući na novinarska pitanja premijer je izrazio nadu da će se u Saboru pronaći rješenje o slanju voda hrvatske vojne policije u mirovnu misiju UN-a i NATO-a u Afganistan.

Navodeći da je Hrvatska već na određeni način prisutna u NATO-u, upitao je, ako u okviru te suradnje ne možemo izvršiti svoje obaveze kako ćemo ih ispuniti sutra kad budemo punopravna članica.

Očekujem da Sabor pozitivno odgovori na odluku o slanju vojnih policajaca u Afganistan jer bi to bilo i u skladu s nacionalnim interesima ulaska u NATO, rekao je premijer dodajući da je o tome razgovarao s predsjednikom Mesićem koji je s time suglasan.

Novinari su ga zamolili da komentira inicijativu Kluba zastupnika HNS-a PGS-a i SBHS-a da se u Saboru pokrene pitanje ostavke Zdravka Tomca (SDP) s mjesta predsjednika vanjsko-političkog odbora zbog njegovih, kako navode, neprihvatljivih izjava o pozitivnoj ulozi Franje Tuđmana u BiH.

Bio sam jasan u ocjeni nekih Tomčevih stavova i izrazio svoje neslaganje. Rekao sam da oni nisu politika stranke, da nisu moji stavovi i da SDP ne mijenja stavove oko politike predsjednika Tuđmana, posebno oko BiH. To je jedna stvar, a druga je zbog političkog neslaganja odmah zahtijevati nečiju ostavku, rekao je dodajući da se primjerice osobno ne slaže s nekim stavovima ministra Radimira Čačića koje je iznio gotovo isti dan (kad i Tomac), ali da mu ne pada na pamet tražiti njegovu ostavku.

Napomenuo je da se ne slaže s Čaćićem i da nisu prihvatljive generalizacije stanja u političkoj strukturi, jer u toj strukturi nisu svi jednaki. Ako je riječ o korupciji onda valja biti vrlo precizan i reći na koga se to odnosi.

´Kada se baca kamenom tu valja biti vrlo oprezan´, rekao je Račan, dodajući kako očekuje da će se stvari slegnuti i dobiti svoju pravu dimenziju.

Premijer je rekao da je s predsjednikom Mesićem razgovarao i o povratku hrvatskog suvereniteta nad Prevlakom, što je, suglasili smo se, veliki potez. O tome ću nešto više govoriti za skorog posjeta Prevlaci gdje ću pozvati i predsjednike svih parlamentarnih stranaka, najavio je premijer Račan.

Pročitajte više