PREMIJERI KVADRILATERALE SUTRA U ZAGREBU O REGIONALNOJ SURADNJI

Premijeri Italije, Mađarske,

Slovenije i Hrvatske sastat će se u petak u Zagrebu kako bi

razmotrili sve aspekte regionalne suradnje, od gospodarskih do

obrambenih.L

Premijeri Silvio Berlusconi, Peter Medgyessy, Anton Rop i Ivica

Račan, kako se neslužbeno doznaje, na sastanku će razmotriti niz pitanja od suradnje na području obrane odnosno operacija održavanja mira, preko infrastrukturnih projekata do jačanja trgovinskih odnosa.

Na dnevnom redu zagrebačkog sastanka Kvadrilaterale, koji će se održati u Preporodnoj dvorani zgrade HAZU-a u Opatičkoj ulici, trebala bi se naći i pitanja zaštite manjina, kao i zaštite okoliša te suradnja na području kulture, obrazovanja i znanstvenih istraživanja.

Četvorica premijera bavit će se i suradnjom u borbi protiv

organiziranog kriminala, a nakon sastanka, kako je najavljeno, objavit će zajedničku izjavu i održati konferenciju za novinare.

Susret će biti prilika i da Italija, kao jedina članica Europske

unije, izrazi potporu pristupu okupljenih zemalja euroatlantskim

integracijama.

Kako su Mađarska i Slovenija već pozvane u članstvo EU-a, takva bi potpora bila posebno dobrodošla Hrvatskoj uoči njezinog upućivanja službenog zahtjeva za punopravno članstvo u Uniji.

Predsjednici vlada Hrvatske i Slovenije, Ivica Račan i Antun Rop, sastanak će iskoristiti i za svoj prvi bilateralni susret na kojem će, kako se očekuje, razgovarati o otvorenim pitanjima koja opterećuju odnose dviju zemalja kao što su rješavanje granica, slovenska ratifikacija sporazuma o nuklearci Krško i dug Ljubljanske banke hrvatskim građanima.

Premijeri Kvadrilaterale svoj će zagrebački susret završiti radnim ručkom kod hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Kvadrilaterala je kao forum za regionalnu suradnju nastala u rujnu 2000., kada se Hrvatska priključila tzv. trilaterali Italija-Slovenija-Mađarska. Trilaterala je nastala na talijansku inicijativu 1996. godine, a Hrvatska je u siječnju 1997. tražila da joj se priključi, ali to iz političkih razloga nije prihvaćeno do promjene vlasti na izborima 3. siječnja 2000.

Pročitajte više