Evo koliko će građani platiti prepucavanje oko naziva ministarstava

Foto: Index

MEĐU prvim potezima nove Vlade je izmjena naziva ministarstava, postupak koji je običnim građanima trivijalan da trivijalniji ne može biti, no istovremeno će ga upravo oni i platiti. Službeni naziv tako mijenja sedam od 19 ministarstava, a prema prvim procjenama, troškovi proizašli iz tog epohalnog manevra mogli bi premašiti milijun kuna.

Na primjer, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, odnosno - po novom - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, ovakva će odluka koštati više stotina tisuća kuna. Samo ploča na Lučkim kapetanijama od Cavtata do Savudrije ima stotinjak, a ako računamo da je cijena jedne ploče petstotinjak kuna, ispada da će samo trošak izmjene tih ploča koštati oko 50 tisuća kuna. A gdje su još ostale ploče na samom ministarstvu, njihovim ispostavama, uredima…, žigovi, memorandumi, naljepnice na vozilima, fascikli, nalozi…

Iako ispada da ni samim bivšim ministrima nije bilo presudno kako se zove ministarstvo kojem su bili na čelu, no svejedno, i u tim stvarima branit će boje svoje stranke…

„Uopće ne razumijem zašto bi se sad to išlo mijenjati i generirati novi trošak. Stvarno mi nije bio presudan naziv ministarstva, ali ipak moram reći da je "pomorstvo" u nazivu po meni bolje rješenje jer je širi pojam od "mora"“, komentirao je za Index bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

Bivši ministar zdravstva Darko Milinović, međutim, ne vidi nikakav problem u tih, citiramo, "parsto kuna" koliko će po njemu koštati promjena naziva Ministarstva zdravlja u Ministarstvo zdravstva.

Mijenjaju ploče jer je u Srbiji isti naziv?!

Naprotiv, po njemu se izmjena mora napraviti, ako ni zbog čeg drugog, a ono zato, kaže, jer Ministarstvo zdravlja postoji u Srbiji. „Nije to izmjena nego vraćanje na staro. A mislim da ne pripadamo tom balkanskom krugu pa da bismo, poput Srba, imali Ministarstvo zdravlja. Svuda u Europi je "zdravstvo", a i to je ispravniji pojam“, rekao nam je lingvistički potkovani gospićki HDZ-ovac koji uporno ponavlja kako trošak "uopće nije tako velik", iako ga računice iz ostalih ministarstava demantiraju.

Osim Ministarstva pomorstva koje je postalo ministarstvo mora te Ministarstva zdravlja koje je preimenovano u ministarstvo zdravstva, naziv mijenja i Ministarstvo branitelja i to u – Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Nisu branitelji, nego su HRVATSKI branitelji

„Pa čijih bi branitelja to ministarstvo i bilo, nego hrvatskih“, kaže bivši ministar Fred Matić koji je se tijekom svojeg mandata naslušao kritika upravo na račun naziva ministarstva kojem je na čelu.


„Promjena imena je čak bio jedan od zahtjeva prosvjednika u Savskoj“, kaže Matić i objašnjava, kao apsurdan, moment u kojem su najglasniji u iznošenju takvih zahtjeva bili predstavnici braniteljskih udruga i klubova koji ni sami u nazivu nemaju to famozno "hrvatski". Ironično, i na početku njegova mandata mijenjao se naziv ministarstva; za vrijeme Jadranke Kosor i njezinog nasljednika to je ministarstvo nosilo naziv Ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti.

„Eto. A tada, za vrijeme ondašnje HDZ-ove vlasti, nikome nije smetalo što ministarstvo u nazivu nema to "hrvatski". Po meni je ovo samo besmisleni trošak…“, kaže Matić za Index.

Promjene koje ćemo platiti milijun kuna

Uglavnom, više neće postojati Ministarstvo graditeljstva, već Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo socijalne politike i mladih postaje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode postaje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike…

Teško je vjerovati da građani u tome vide neke promjene koje bi im trebale donijeti ikakav prosperitet. No, jedini konkretan, i koliko toliko opravdljiv trošak je u činjenici da Ministarstvo poduzetništva i obrta prestaje postojati i da se spaja s gospodarstvom, odnosno formira se Ministarstvo gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta.

Pročitajte više