Priča o izbjeglici koji je umro u redu za registraciju u Berlinu je potpuna izmišljotina

Foto: Hina

PRIČA o 24-godišnjem Sirijcu koji je umro u redu čekajući za registraciju u berlinskom Uredu za zdravstvo i socijalna pitanja izmišljena je, a berlinska uprava traži kaznu za djelatnika jedne humanitarne organizacije koji je izmislio priču koja je pobudila rasprave u njemačkoj javnosti.

"Oni koji ovakvim izmišljenim pričama pokušavaju u Berlinu zatrovati atmosferu moraju računati s pravnim posljedicama", rekao je senator Berlina za unutarnje poslove Frank Henkel.

Istaknuo je kako je izmišljena priča o izbjeglici koji je umro čekajući u redu za registraciju nanijela veliku štetu mnogobrojnim dobrovoljcima koji "svakodnevno obavljaju važne poslove za grad Berlin".

On je kritizirao i one političare koji su neprovjerenu vijest o smrti 24-godišnjeg izbjeglice iskoristili za kritiku odnosa berlinske gradske uprave prema izbjeglicama.

Berlin se već tjednima nalazi na udaru kritika zbog dugotrajnog čekanja za registraciju u socijalnom uredu.

"Svi oni koji su brzopleto tražili ostavke trebali bi se ispričati", rekao je Henkel.

Na udaru kritika berlinskog senatora, kako se u tom gradu-saveznoj pokrajini nazivaju ministri, našla se i humanitarna organizacija "Moabit pomaže" koja je bez provjere širila informacije o navodnoj smrti Sirijca.

Udruga "Moabit pomaže" (Moabit je berlinska gradska četvrt u kojoj se nalazi Ured za zdravstvo i socijalna pitanja) brani se tvrdnjom kako su informacije o preminulom Sirijcu došle od djelatnika koji se dosad pokazao kao "pouzdana i ozbiljna" osoba.

"Mi smo šokirani razvojem događaja", priopćeno je iz te udruge.

Spomenuti djelatnik je u srijedu ujutro proširio vijest da je jedan Sirijac nakon višednevnog čekanja u redu za registraciju u socijalnom uredu dobio groznicu i potom umro. Nakon što vlasti nisu mogle potvrditi smrt izbjeglice koji odgovara opisu, taj djelatnik humanitarne organizacije postao je nedostupan medijima i zatvorio se u svom stanu.

U međuvremenu je izbrisan i članak na društvenim mrežama u kojem je djelatnik proširio vijest o navodnoj smrti.

Pročitajte više