Prijatelji Venecuele stigli u posredničku misiju u Caracas

IZASLANICI šest zemalja ´prijatelja Venecuele´ stigli su  u Caracas kako bi pokušali pomoći u postizanju dogovora oko prijevremenih izbora, kojima bi se trebao okončati dvomjesečni opći štrajk koji zemlji prijeti potpunim gospodarskim krahom i zbog kojeg su porasle cijene nafte na svjetskom tržištu.

Diplomati iz Sjedinjenih Država, Brazila, Čilea, Meksika, Portugala i Španjolske sastat će se u četvrtak na privatnoj večeri s glavnim posrednikom u pregovorima između venecuelanske oporbe i vlade Cesarom Gaviriom, glavnim tajnikom Organizacije američkih država. Sastanci s predsjednikom Hugom Chavezom i oporbom planirani su za petak.

Oporba traži ustavni amandman kojim bi se Chavezov mandat skratio sa šest godina na četiri, što bi dovelo do raspisivanja prijevremenih izbora.

Nove predsjedničke izbore moglo bi se, tvrde, raspisati već u ožujku.

S obzirom da Chavez, koji je 2000. reizabran na šestogodišnji mandat, za to ne želi ni čuti, promatrači ocjenjuju da rješenje još nije na vidiku.

U međuvremenu, potpora štrajku u iscrpljenoj venecuelanoj javnosti sve je slabija.

Organizatori štrajka pristali su tako u četvrtak da trgovački centri, banke i škole idući tjedan počnu s radom. Samo djelatnici državne naftne kompanije prijete da će štrajkati sve dok Chavez ne popusti.



Pročitajte više