Prijatelji životinja traže da se zabrani prodaja i korištenje pirotehnike tijekom cijele godine

Foto: 123rf

UDRUGA Prijatelji životinja pozvala je državu na uvažavanje volje građana i donošenje adekvatnog Zakona o eksplozivnim napravama koji bi jednom zauvijek zabranio prodaju i uporabu pirotehnike II. i III. razreda tijekom cijele godine te istaknula kako "to dugujemo našim sugrađanima, našoj mladosti i našim životinjskim prijateljima koji uz nas već ionako previše pate".

Prijatelji životinja pozvali su državu da akcija "Mir i dobro" ne ostane tek mrtvo slovo na papiru, zbog, kako kažu, "profita proizvođača pirotehnike".  "Odbijanjem državnih institucija da ove eksplozivne naprave učine nelegalnima tijekom cijele godine, i dalje se šalje poruka o poželjnosti pirotehnike na slavljima. Također, pojedinci misle da neće biti sankcionirani zbog kriminalnog ponašanja koje se svake godine počini uz pomoć pirotehnike", ističu u priopćenju Prijatelji životinja.

Ta udruga pita dokad će blagdansko vrijeme u Hrvatskoj unositi strah među građane i životinje te apelira na Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) "da konačno ukine atmosferu ratnog stanja, a time i ljudske i životinjske žrtve".

Velik broj ozljeda

Prijatelji životinja kažu kako se o problemu korištenja pirotehnike i drugih eksplozivnih naprava radi ''slavlja'' za blagdane gotovo jednoglasno izjašnjavaju svi – od građana kojima je dosta terora pojedinaca te žele mir i sigurnost za sebe i svoju obitelj do medija koji svake godine upozoravaju na opasnost pirotehnike za ljude i životinje. Ističu kako im je MUP, nakon što su predali više od 15.000 potpisa u svrhu zabrane petardi, obećao da će drastično postrožiti Zakon o eksplozivnim tvarima, ali pirotehnika je i dalje dostupna posvuda, od ulica do supermarketa.


"U sklopu akcije MUP-a 'Mir i dobro' je samo tijekom proteklih blagdana zabilježeno više od 60 ozljeda ljudi, dok brojne ozljede životinja nisu niti zabilježene. Poznato je kolika opasnost predstavlja pirotehnika, osobito za neoprezne maloljetnike koji, nerijetko radi dokazivanja vršnjacima, namjerno riskiraju ozljedu. Pirotehnička naprava može raznijeti šaku, nanijeti fatalne povrede oka i očnog živca, oštetiti slušne organe te nanijeti opekline kože trećeg stupnja. Uz ljudske žrtve koje se gotovo podrazumijevaju u vrijeme blagdana, zbog petarda najviše ispaštaju životinje", ističe u priopćenju udruga "Prijatelji životinja".

Životinje u strahu

Naglašava kako glasna pucnjava prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i ozlijeđene. Velika razina buke može oštetiti i njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili srčani udar. Mnoge životinje u panici bježe iz dvorišta, pokušavajući se zaštititi od buke nastale eksplozijama, navodi udruga Prijatelji životinja. 

Građanima poručuje da ako u vrijeme blagdana primijetite kako i njihova životinja proživljava ozbiljan strah zbog pirotehnike, neka ju ne puštaju izvan kuće, te da joj u kući osiguraju mjesto na kojem se osjeća zaštićeno, puste smirujuću glazbu polaganog tempa koja će nadglasavati petarde i da svojem štićeniku pristupaju smireno kako ga ne bi dodatno uznemirili. U krajnjem slučaju treba mu dati neki od preparata za smirenje namijenjenih životinjama.
 

Pročitajte više