Prije deset godina podignuta optužnica protiv Mladića i Karadžića

NA DANAŠNJI dan prije točno deset godina Haški sud je podigao optužnicu protiv ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića, koji su uz Slobodana Miloševića nesumnjivo najodgovorniji za krvavi sukob i ubojstva desetaka tisuća civila u ratu u BiH.

25. srpnja 1995. ICTY je optužio tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića za genocid, zločine protiv čovječnosti, povredu ratnog prava i običaja te gruba kršenja Ženevske konvencije. Za razliku od Karadžića, Haški sud ne tereti Ratka Mladića za gruba kršenja Ženevske konvencije, ali njemu je uz optužbu za genocid dodana i optužba za sudjelovanje u genocidu.

Iako je međunarodna zajednica na čelu s UN-om otvoreno priznala odgovornost za masakr gotovo deset tisuća nenaoružanih Bošnjaka nakon pada Srebrenice, to priznanje obiteljima žrtava ne znači puno, naročito ako se uzme u obzir da glavni krivci za Srebrenicu, Mladić i Karadžić, ni punih deset godina nakon podizanja optužnice nisu privedeni pred lice pravde.

Od potpisivanja Daytonskog sporazuma u BiH je za očuvanje sigurnosnog stanja i hvatanje osumnjičenih ratnih zločinaca bio zadužen cijeli niz stranih vojnih postrojbi (IFOR, SFOR, EUFOR), ali nijedna od njih nije uspjela obaviti svoj najvažniji zadatak – uhititi najodgovornije osobe za najgori ratni zločin počinjen u Europi od Drugog svjetskog rata.

Uzevši u obzir status narodnih heroja u kakvom Karadžić i Mladić uživaju kod bosanskih Srba, nije vjerojatno da će ih međunarodne mirovne snage ikad uspjeti uhititi, naročito ako se nastave "truditi" kao i dosad.

Pročitajte više