Prije godinu dana pojavila se snimka pogubljenja Tomislava Salopeka: Istina se i dalje ne zna

Foto: Facebook

PRIJE točno godinu dana Islamska država je na društvene mreže stavila slike obezglavljenog tijela, tvrdeći da je ubijen Tomislav Salopek. Kao razlog za brutalan zločin teroristi su naveli ulogu Hrvatske u ratu protiv ISIS-a. Usprkos vrlo eksplicitnim fotografijama, Salopekova smrt nikada nije potvrđena. Još se uvijek vodi kao nestala osoba.

Tomislav Salopek je bio geodetski tehničar iz slavonskog mjesta Vrpolja, koji je u Egiptu radio za francusku tvrtku Compagnie Générale de Géophysique. Rođen je 4. lipnja 1984. godine, što znači da je u vrijeme navodnog pogubljenja imao 31 godinu. U Vrpolju je ostavio obitelj, suprugu Natašu i dvoje djece.

22. srpnja 2015. godine na cesti kojom je putovao prema bazi svoje tvrtke pokraj glavnog grada Egipta, Kaira, zaustavili su ga naoružani ljudi. Vozača su izbacili iz vozila, a Salopeka odvezli u nepoznatom smjeru.

5. kolovoza se na internetu pojavila snimka na kojoj je vezani Salopek klečao pokraj maskiranog pripadnika "Pokrajine Sinaj", egipatskog ogranka Islamske države. Terorist je u ruci imao nož, a Salopek je morao pročitati zahtjev upućen egipatskoj vlade.

“Imam 30 godina i dolazim iz Hrvatske”, pročitao je Salopek, odjeven u narančastu odjeću karakterističnu za zatvorenike IS-a.

Dodao je da je oženjen suprugom Natašom i ima dvoje djece, te da radi za francusku kompaniju CGG. Potvrđuje da su ga 22. srpnja oteli gerilci “Pokrajine Sinaj”, i da ga žele razmijeniti za  muslimanke u egipatskim zatvorima.

“To se mora ispuniti u roku od 48 sati, a u suprotnom će me vojnici Pokrajine Sinaja ubiti”, rekao je Salopek.

U akciju za oslobađanje zatočenog Hrvata smjesta su se uključile tadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i Kolinda Grabar Kitarović. Angažirale su se SAD, Njemačka, Francuska i mnoge druge države. Zagrebački muftija Aziz Hasanović apelirao je da se Salopeku poštedi život.

Snimka objavljena 12. kolovoza užasnula je svijet, ali Salopekova obitelj se još uvijek nada da će ga jednog dana ponovo vidjeti. I hrvatske vlasti su najavile kako neće odustati od potrage za Salopekom sve dok ne bude pronađen on, ili čvrsti dokazi da je zaista mrtav.

Tomislav Salopek bio je prvi hrvatski državljanin otet u nekoj stranoj zemlji. Točno godinu dana od navodnog pogubljenja još nema novih tragova o tome što mu se zaista dogodilo.

Pročitajte više