Prijeti li nam nestašica svinjetine? "Već je tu, slijedi rast cijena"

PREMIJER Andrej Plenković jučer je predstavio nove mjere svoje vlade. Četvrti paket mjera pomoći za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata trebao bi vrijediti godinu dana, a težak je 1.7 milijardi eura.

>> VIDEO Objavljene sve nove vladine mjere. Za dva artikla više nema zamrznute cijene

"Zamisao je dati odgovor na krizu koja je globalna i koja je izazvala inflatorne pritiske. Želimo postići tri cilja. Prvi je ublažiti rast cijena energenata, drugi je što je moguće više ublažavanje inflacije, a treći je dati posebne potpore i poticaje", rekao je premijer.

Svinjska lopatica i vratina više nemaju ograničene cijene

Doći će do promjena u ograničenju cijena osnovnih prehrambenih namirnica. "Zbog mogućih nestašica maknut ćemo svinjske proizvode, lopaticu i vratinu. Stavili smo zato carsko meso. Znači osam proizvoda umjesto devet. Carsko meso je unutra, lopatica i vratina su vani", rekao je Plenković.

Najviša cijena suncokretovog ulja će od prvog travnja iznositi 1.72 eura (dosad je bila 1.86). Prijedlog cijene za litru mlijeka s 2.8 posto mliječne masti iznosi 0.98 eura, a glatkog brašna tip 500 0.80 eura po kilogramu. 

>> Ovo su nove cijene ulja, šećera, mljevenog mesa… Pogledajte tablicu

Oštro brašno koštat će tip 400 0.83 eura po kilogramu, a bijeli šećer kristal 1.33 eura po kilogramu. Prijedlog cijene za cijelo pile je 3.32 eura, kilogram svinjskog mljevenog mesa 4.11 eura, a novo na listi je carsko meso po cijeni od 3.79 eura po kilogramu.

Prijeti li nam, dakle, nestašica svinjetine, kako je dao naslutiti Plenković?

Dalibor Vrček: Nestašica je lagano počela

Dalibor Vrček, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske (SUS), za Index kaže da ne može obećati kako do kraja godine neće biti nestašice svinjetine. Baš obratno, šanse su da će svinjetine biti manje u ponudi.

"Nestašica je lagano počela. Pola milijuna krmača je u Europi manje ove godine nego 2021. Pozdravljamo vladinu odluku da ukloni vratinu i lopaticu iz zaštićenih cijena, carsko meso nam je prihvatljivija varijanta", kaže Vrček.

Ipak, to ne znači da će biti dovoljno svinjskog carskog mesa u maloprodaji. "Vjerojatno će biti nestašica carskog mesa. Mnogi će ga radije staviti na sušenje ili u mljeveno meso", predviđa Vrček.

"Slijedi porast cijena kompletnog svinjskog mesa"

Ističe da Hrvatska proizvodi oko 50 posto svojih potreba što se tiče svinjskog mesa i da je zato osjetljiva na kretanja na europskom tržištu jer ovisi o uvozu.

"Slijedi porast cijena kompletnog svinjskog mesa", kaže Vrček. Upozorava da slijedi uvoz "lošeg i nekvalitetnog mesa, pred istekom roka trajanja". "To će se sigurno sada događati s carskim mesom", kaže.

Damir Jagić: Kažemo da smo slobodno tržište, a vlada ograničava cijene

Predsjednik Udruge uzgajivača svinja Varaždinske županije Damir Jagić kaže da je nestašica svinjetine već tu. Udruga koju vodi Jagić djeluje 19 godina i ima 90-ak članova, daleko manje nego na samom početku kad ih je bilo 200-tinjak. 

"Naročito je uništena domaća proizvodnja. To se pripremalo proteklih godina i sada je došlo na naplatu", kaže Jagić.

"Ako je cijena proizvodnje nečega X, ne može se to onda prodavati po nižoj cijeni od X. Onda je proizvođač na gubitku", komentira Jagić vladino ograničavanje cijena.

"Kažemo da smo slobodno tržište? A vlada ograničava cijene. Ako Nijemac može kupiti određenu vrstu mesa, zašto ne može Hrvat? No razlika je u plaćama. Sve su to vatrogasne mjere. Bez povećanja standarda građana, bez povećanja plaća, nema napretka", smatra Jagić.

"Cijena svinjetine ide gore jer svinjetine nema"

"Do kraja godine ćemo imati manje svinjetine i više cijene. Krmače su početak svega. Mi smo pali za 35 posto u krmačama za godinu i pol. Teško će biti uvoziti jer će veće zemlje prvo željeti zadovoljiti svoje potrebe. Bez proizvodnje koja pokriva vlastite potrebe nema sigurnosti", predviđa ovaj proizvođač.

"Sve ovo je bilo predvidljivo, ali vlada se time nije htjela baviti. 1990. smo proizvodili 4.5 milijuna svinja, sada smo na milijun i 200 tisuća. Cijena svinjetine definitivno ide gore jer svinjetine nema", zaključuje svinjogojac Damir Jagić.

Pročitajte više