Prijevozniku sude za šverc 7,5 kilograma heroina, obitelj tvrdi da mu je podmetnuto

ADEM CERIĆ (55), prijevoznik iz Zagreba, uhvaćen početkom veljače u Brnazama kod Sinja sa 7,5 kilograma heroina skrivenog iznad spremnika zraka za kočnice na tegljaču Mercedes Actros, tvrdi da je nevin. Njegova obitelj, koja je danas u velikom broju stigla na početak suđenja, uvjerena je da su drogu podmetnuli.

"Adem s tim nema nikakve veze. Kamion je stajao cijelu noć na Konzumovom parkingu u Sinju, a drogu su našli tek ujutro. Tražili smo da sud pribavi snimku nadzorne kamere i ispita čuvara, no to je odbijeno. Nitko nas ne želi slušati. Pisali smo DORH-u, Uskoku, Vladi... Nikakav odgovor nismo dobili. HHO nam je kazao da nisu nadležni", u očaju su Ademova supruga Marijana, sin Emir i kćer Alma Vinkšel.

Adem je u pritvoru od 9. veljače, ne radi, pa su na vrata već zakucali vjerovnici i banke. Ratu za kamion od pet tisuća kuna nemaju odakle platiti, za koji dan će im ga zaplijeniti. Premda je tegljač predmet kaznenog djela, nalazi se u dvorištu obiteljske kuće Cerićevih u Zagrebu.

Adema su, inače, uhitili nakon dojave Uskoku da prevozi drogu. Vraćao se iz Prizrena gdje je isporučio humanitarnu pomoć. Nesmetano je prešao tri granice i onda je došlo do problema. Branitelj Evelin Tonković drži da je kamion trebalo pratiti te utvrditi pouzdano kome je droga bila namijenjena. "Ovo je loš rad istražnih tijela. Time što nisu iskoristili zakonske ovlasti nakon dojave, onemogućili su elementarno pravo na obranu optuženom" kaže odvjetnik Tonković. Neugodno se iznenadio čuvši da je Cerića u zatvoru posjetila policija, te bez njegovog znanja tražila da im otkuca za koga je prevozio robu. Obećali su mu zauzvrat oslobađanje.

Tonkoviću se dokazni materijal čini nedostatnim. Vještačenje je pokazalo da na paketima droge nema Cerićevih bioloških tragova, a 500 razgovora preko mobitela tri mjeseca prije uhićenja također ne upućuju na ništa nezakonito. "Laptalo je imao podršku hrvatske Vlade i ostalih, a mi smo prepušteni sami sebi. Obitelj nam je uništena, neki su dobili i otkaze zbog ovog, strašno je što nam se događa", očajna je Ademova obitelj.

Suđenje se nastavlja u rujnu.

Dragan Miljuš
Foto: Joško Supić/Cropix

Pročitajte više